Schoolfotograaf Stephanie Hoogland

Stephanie Hoogland is getrouwd met Rick, woont in Westbroek, houdt van reizen en van leuke dingen ondernemen met vrienden en familie. In 2011 heeft zij haar eigen bedrijf, Hoogland Fotografie, opgericht en fotografeert sinds 2013 voor SGoolfotografie. Ze heeft een kantoor met studio in Utrecht, waar ze workshops geeft en haar familie en zakelijke fotografie verzorgd.


 
Waarom heb je gekozen voor fotografie?

Ik vind het heel mooi om herinneringen vast te leggen, want een tastbare herinnering is zo leuk en ontzettend waardevol om te hebben!

Hoe ben je bij SGoolfotografie terechtgekomen?
In 2009 heb ik stage gelopen bij Ilona Hartensveld Fotografie. Hier heb ik Ilona en Corwin ontmoet en wij hadden gelijk een leuke klik. Ook na mijn fotografie opleiding hebben we veel samengewerkt, in die tijd ben ik ook veel met Ilona meegegaan naar scholen. Ik vond dit superleuk en in 2013 kreeg ik de kans om franchisenemer te worden.
 
Hoe heb je jezelf tot nu toe ontwikkeld?
Op de opleiding heb ik de basis en alle technische aspecten van fotografie geleerd. Echter ontwikkel je je pas goed in de praktijk. Mijn eerste praktijkervaring was bij Ilona en in de loop der jaren heb ik mijzelf verder ontwikkeld door onder andere verschillende fotografie workshops te volgen.Je bent zelfstandig ondernemer, bevalt dat?
Ja! Ik zou niet anders meer willen. De vrijheid in je werk om alles te kunnen doen wat je wilt is iets heel moois. Jezelf blijven uitdagen is ook een leuk aspect! Sinds 2020 geef ik nu ook cursussen, dat was wel een drempel voor mij, maar ik vind het ontzettend leuk dat ik die stap heb gezet.Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?
Eigenlijk is elke dag anders. Naast het fotograferen zit er ook veel tijd in de nabewerking waardoor je veel op kantoor zit. Over het algemeen bestaat mijn werk uit 30% fotograferen, 60% uit het uitwerken van alle beelden en ongeveer 10% uit email, e-commerce, administratie etc. in deze verhoudingen vergissen mensen zich vaak.

 
Waarin ben je gespecialiseerd?
Ik heb mij hoofdzakelijk gericht op het fotograferen van mensen. Voor mij persoonlijk de leukste vorm van fotografie. Ik hou van de interactie en gezelligheid die ontstaat tijdens de fotosessie, of dat nu een zakelijk portret, familieshoot of met de kinderen op school is. Ik fotografeer met veel enthousiasme en probeer er alles uit te halen voor de mooiste foto’s.
 
Hoe ga je om met kinderen die absoluut niet op de foto willen?

Met veel geduld. Vaak helpt het om te vragen of ze even naast mij komen zitten, zodat we ‘samen’ eerst andere klasgenoten fotograferen. Of we vragen ze of ze een broer/zus op school hebben, als ze dan samen zijn zie je ze vaak opfleuren of ze komen op een later moment terug. Als geen van deze drie opties werkt houdt het helaas op, maar de aanhouder wint bijna altijd en dan zie je niets meer terug van de spanning.

 
Welke plek op aarde zou jij graag willen fotograferen?

Er zijn maar weinig plekken op de wereld die ik niet zou willen fotograferen! De eerstvolgende reis gaat waarschijnlijk naar Zuid-Amerika of we pakken de trans Mongolië express. Mijn camera gaat dan zeker weer mee! Wat is het mooiste compliment?
Als mensen echt geraakt worden door je beelden.

Wat is het leukste of grappigste dat je op een school hebt meegemaakt?

Soms krijg je op de gang of na het fotograferen ineens een knuffel, dat is zo leuk! Maar de interactie die je met groep 7 en 8 hebt vind ik ook ontzettend leuk! Met hen kan je weer hele andere grapjes maken en dan hoor je af en toe de gekste verhalen.

Nominatie Sgoolfoto Award 2023

Met deze geweldige foto is schoolfotograaf Stephanie genomineerd in de categorie Broerzus!

Interesse in een samenwerking

met Stephanie?

Laat hier je e-mailadres achter en we sturen je zo snel mogelijk meer informatie over het werk van Stephanie toe.