Renate van der Heijden Interview

Renate van der Heijden (1977) is een buitenmens. Ze houdt veel van de natuur en rust om haar heen. Met haar gezin woont ze in een gezellig dijkhuis in Wapenveld. Meestal begint haar dag met een rondje hardlopen in de IJsselvalei of de Veluwse bossen samen met haar hond Lana. Daarnaast vindt ze het heerlijk om te werken in haar moestuin, voedsel zoeken in de natuur of buiten in het zonnetje tot rust te komen met een geurige café au lait.

Waar fotografeer jij het liefst?
Je kan wel zeggen dat ik het liefst buiten ben. Op scholen fotografeer ik daarom waar mogelijk buiten, óók de individuele portretten, fantastisch vind ik dat!

Waaraan herken je een goede schoolfoto?
Dat ouders trots vertellen dat hun zoon of dochter op de foto staat zoals hij of zij ook echt is.

 

Als je geen schoolfoto’s maakt, wat fotografeer je dan het liefst?
Het blijft bij mij altijd kriebelen om kinderfoto’s te maken. Kinderen zijn zo uniek en altijd zo zichzelf, daar ligt mijn passie. Ik houd er ontzettend van om kinderen in of rondom een natuurlijke en liefst een gedateerde locatie te fotograferen. Je kan wel zeggen dat ik van vroeger hou!

Regelmatig exposeer ik mijn werk en in vele van deze exposities komt de titel ‘Child in Time’ naar voren, omdat ik vaak hedendaagse kinderen in een setting van vroeger fotografeer. Zo fotografeerde ik bijvoorbeeld twee jongens die een middagdutje deden bij een hooimijt (voorloper van een hooiberg), een meisje in een lege stoffige koeienstal en een tiener in een lege groentekas. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om in heel Europa te zoeken naar fantastische fotoplekken met roestende auto’s, verval in oude muren/gebouwen. Dit alles in combinatie met bijzondere natuur en een portie mooi natuurlijk licht, maken mijn beelden compleet.

Je hebt in 2014 de Fotolumni award gewonnen met een prachtige foto van een meisje in Frankrijk die een stoel door het hoge gras draagt. Hoe is deze foto tot stand gekomen?
In de zomer van 2014 heb ik gedurende zes weken in Frankrijk kinderen gefotografeerd. Ik verbleef op een fantastische camping in het departement Creuse. Wij hadden de mooiste plek voor onszelf. Wij stonden op een prachtige heuvel met vrij uitzicht op een veld met hoog gras en op de achtergrond glooiende bossen en heuvels. Vooral ’s avonds had het veld prachtige kleuren. Een bijzondere sfeer, daar wilde ik iets mee doen. Tussen mijn opdrachten door bezocht ik regelmatig gezellige brocantes waar ik geweldige oude stoeltjes vond. Deze wilde ik kriskras in ‘mijn’ mooie veld zetten. Een beeld is voor mij pas compleet als er een kind op staat. Ik laat kinderen graag hun gang gaan voor de camera in plaats van poseren. Dan krijg je de mooiste foto’s. Zo liet ik ook Lucia, het model voor deze fotoreportage, haar gang gaan. Zelf stond ik op een geleend trapje van de camping. Ik maakte meerdere foto’s en vervolgens giet ik er met Photoshop nog mijn ‘Renate-sausje’ overheen. Dat ik met deze foto de Award won maakte mij natuurlijk trots en blij! Zie de winnende foto hieronder/hiernaast.

Er zijn aardig wat bekende kinderen, nationaal en internationaal. Van welk kind zou jij graag een fotoreportage maken en waarom?
Oei! Ik heb eigenlijk helemaal niet zo veel met bekende mensen. Voor mij zijn alle kinderen uniek en ieder kind heeft zijn eigen ik. In mijn foto’s haal ik graag die eigenheid naar boven bij een kind. Het maakt mij dan niet veel uit of een kind bekend is of niet.

Je hebt een bijzondere stijl. Hoe zou je deze omschrijven?
Ik noem het altijd mijn eigen ‘Renate-stijltje’. Ik weet niet waar ik onder val. Ik maak heel graag foto’s die meer naar kunst neigen dan naar een portret. Deze foto’s zou je Fine art kunnen noemen.

Wat is het leukste dat je ooit hebt meegemaakt op een school?
Een specifiek voorval zou ik zo niet kunnen noemen. Wat ik op alle scholen wel heerlijk vind is dat kinderen zo enthousiast met je mee willen gaan om op de foto te gaan. Dat enthousiasme doet je wat en maakt het gezellig om samen met de kinderen mooie beelden te creëren.

Wat is momenteel een trend in schoolfotografie?
Oude statieportretten zijn verleden tijd. Ouders willen geen saaie foto’s meer van hun kinderen maar spontane foto’s. Ik neem graag de tijd om kinderen ontspannen te fotograferen. Altijd op een mooie plek in en om de school of binnen voor een sfeervolle achtergrond.

Over 10 jaar zie ik mijzelf…
Zoveel mogelijk genieten van het leven door een mooie combinatie van hardlopen met onze lieve hond, wonen en leven met de natuur, reizen, fotograferen, zoveel mogelijk samen zijn met mijn familie, gezin en lieve mensen om mij heen…

Interesse in een samenwerking

met Renate?

Laat hier je e-mailadres achter en we sturen je zo snel mogelijk meer informatie over het werk van Renate toe.