Mêgan Nauta Interview

Mêgan Nauta is geboren in 1989 en is moeder van Eva en getrouwd met Jens. Ze woont samen met hun hond, 2 katten, 3 schildpadden en 5 vissen in een leuk rijtjeshuis in Waddinxveen. Naast de schoolfotografie van de allerleukste kindjes, heb ik ook nog een eigen fotostudio, Voor Altijd&Eeuwig.

Wat is er zo leuk aan je vak?
Vroeger was ik al op zoek naar het leukste of mooiste beeld. En dan bedoel ik niet op technisch vlak, maar ik wilde toen gewoon dat de cavia er op zijn best uitzag en op de foto stond. Haartjes netjes gewassen, een mooie handdoek, een wc rolletje onder de handdoek en dan de cavia erop zodat hij heel mooi staat! Ik was toen een jaar of 10… maar erg veranderd ben ik daarin niet. Ik ben altijd op zoek naar de leukste, meest spontane en echte foto’s. Het vangen van hoe de persoon voor mijn lens echt is. Niet te geposeerd, maar juist heel los, ontspannen en vooral zichzelf. Die echte lachjes, dat als je de foto terugziet, het kindje nog hoort schateren. Dat vind ik het leukste aan mijn vak.

Maak je ook foto’s met je telefoon?
Telefoon? Kan die camera waarmee ik kan appen, netflixen, mailen, facebooken dan ook bellen? 😛 maar om antwoord te geven op de vraag… ja! Absoluut! Sterker nog.. als ik een nieuwe telefoon ga uitzoeken kies ik altijd degene met de beste camera kwaliteiten. Ik heb niet altijd mijn camera bij de hand, maar fotografeer natuurlijk wel heel graag. Daarnaast ben ik ook nog moeder en wil ik elk moment van mijn opgroeiende deugniet vastleggen. 

Maak je dan standaard kiekjes of kijk je altijd met het oog van een fotograaf?

Mja… dat valt wel een beetje onder beroepsdeformatie… ik kan eigenlijk geen foto maken zonder na te denken over hoe en wat. En als ik het wel een keer doe, dan gaat hij nog een keer over. Heel vervelend en vermoeiend wel, haha!

Van wie heb je het meeste geleerd?
Mijn leermeester Rutger Mullemeister, ook wel bekend van zijn boek ‘Rotterdams Passie’. Toen ik bij Rutger in dienst was als.. nou ja eigenlijk een manusje van alles, leerde ik veel meer en veel sneller dan op de Nederlandse Fotovakschool waar ik toen nog een deeltijd opleiding volgde. Ik stelde op een gegeven moment zelfs vragen op school, waar de leerkracht geen antwoord kon geven waar en Rutger het piekfijn uit kon leggen. Hij was een echte meester van het licht! Had ik toen maar beter opgelet, denk ik nog wel eens als ik weer eens vast zit met het uitlichten.

Waarom is schoolfotografie belangrijk?
Dat vind ik een goede en lastige vraag. Ik geniet van schoolfotografie. Al die enthousiaste koppies! Soms verlegen, maar halverwege heel spontaan! Je ziet de kinderen uit hun schulp kruipen en zich even superster voelen. Ook al duurt het maar 2 minuutjes… ze staan ontzettend te shinen en dat is zo mooi om te zien! Ik denk dat veel kinderen zo’n moment ook gewoon nodig hebben. Even alles uit de kast halen om jezelf te laten zien! Want elk kind mag gezien worden en schoolfotografie is dan echt even hun moment!

Wat zit er in je cameratas?
Ow jeetje.. een heleboel! Je mag van een fotograaf verwachten dat er een camera uitrusting in de tas zit. Ik hou zelf niet van techniek, alleen van mooie plaatjes 😛 dus over de camera uitrusting zal ik niets zeggen. Maar verder zitten er nog best veel dingen in. Een piepeendje, een badeenhoorn, hondenkoekjes, dextro want ik ben een fotograaf met diabetes type 1. Daardoor zitten er ook altijd koekjes, snoepjes en pakjes sap in mijn tas. Wat dan stiekem ook weer handig uitkomt als een klant(je) honger of dorst krijgt tijdens het fotograferen 😉
Ik heb altijd een tablet in de tas zitten, voor de verveelde wachters tijdens een shoot. Dan is Youtube of een spelletje een echte uitkomst. Voor SGoolfotografie gebruik ik die tablet voor de QR codes die we voor elk kindje gebruiken.
Pennen, lippenbalsem, batterijen voor de flitser die ik nooit gebruik… maar wel handig als we thuis batterijen nodig hebben… ik weet ze gelijk te vinden! Winkelwagenmuntjes kom ik er vreemd genoeg ook vaak tegen. Geen idee waarom!
Stiekem ben ik ook maar gewoon een mens met een rommeltas, haha!

Wat maakt je echt blij?
Op fotografisch gebied? Een serie vol mooie momenten, spontane lachjes en de leukste poses! Zo’n serie waarbij ik bij elke foto een lach van oor tot oor krijg.

Maar naast de fotografie… klinkt heel gek.. maar een nieuwe pot pindakaas.. waar het velletje nog af moet en je dan het mes in die nieuwe, smeuïge pindakaas mag dopen.. En bolletjes vla. Ik vind dat zo vrolijk klinken en het ziet er ook zo gezellig uit! Ik koop het vaak als ik wat te vieren heb of juist wel een beetje opgebeurd kan worden. Het eten ervan vind ik minder want dan zijn die o zo vrolijke bolletjes vreselijk om weg te werken.

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt?
“Gewoon doen! Probeer het gewoon en lukt het niet, dan stop je ermee.” – Jens Nauta, mijn man.

Na heel lang twijfelen heb ik, nog niet zo heel lang geleden, de stap genomen om te stoppen met werken en volledig ZZP-er te worden. Ik vond dat doodeng mag je weten. Want ineens hadden we minder inkomen. En ook al maakt geld niet gelukkig, van alleen liefde kun je niet eten. Ik ben in de meest onhandige tijd ooit voor mijzelf begonnen, namelijk nog tijdens de lockdown vanwege COVID-19. Ik had mijn studio toen nog in huis en kon daardoor geen klanten ontvangen. Ik deed alles aan huis bij de klant of we zochten een mooie omgeving op. Gelukkig was het pracht weer en kon dat ook. Maar toch moest ik vooruit denken. Toen er ineens een pracht van een kantoorruimte vlak bij huis vrij kwam heb ik die, na de enige angst en twijfel, gehuurd en kan ik ook weer binnen fotograferen! Mijn eigen ruimte! Mijn eigen studio! Ik voelde mij ineens een echte volwassene, haha!
Ik had ineens veel meer tijd voor mijn klanten en ook voor SGoolfotografie! Best decision ever!

Interesse in een samenwerking

met Mêgan?

Laat hier je e-mailadres achter en we sturen je zo snel mogelijk meer informatie over het werk van Mêgan toe.