Interview Majorie Meinema

Majorie Meinema, geboren in Bogotá, Colombia, woont samen met haar twee dochters in Hilversum. Haar meiden zijn haar inspiratie.

Waarom ben je fotograaf geworden?
Mijn passie voor fotografie begon na de middelbare school. Dat ik iets zou gaan doen met beeld, styling, mode en trends dat zat er al vroeg in. Het modevak leek mij heel leuk. Ik heb dan ook eerst een mode-opleiding gedaan. Na deze te hebben afgerond ging ik in Amsterdam fotografie studeren bij Fotogram. Ik wilde eerst nog modefotograaf worden maar het is anders gelopen. Door de komst van mijn kinderen ben ik gaan inzien hoe waardevol het is om mooie tastbare herinneringen te hebben. Dankzij mijn twee dochters ben ik echt mijn hart gaan volgen en concentreer ik mij op het fotograferen van de mooie momenten in het leven, kinderen!

Waar heb je gewerkt voordat je bij Sgoolfotografie kwam?
Ik fotografeer al best wel lang. Ik ben begonnen als fotograaf bij Portrait Place (fotostudio in voormalig V&D) daarna heb ik jarenlang bij Studio Kastermans gewerkt. Voornamelijk als persfotograaf.

Persfotografie dat is wel iets heel anders dan Sgoolfotografie…
Ja, het is best een uitdaging. Je moet er ter plekke wat van maken. Vaak in korte tijd. De persfotografie heeft mij geholpen om de fotograaf te worden die ik nu ben. Snel kunnen reageren op een bepaald moment, de dingen naar mijn hand zetten en van niets iets te maken. De situaties waren niet altijd even gunstig. Soms kwam je op plekken waar er haast geen licht was, of waar mensen soms niet eens op de foto wilden. Toch moest je terugkomen met geschikt beeld. Een lege plek in de krant zou anders het gevolg zijn.

Wat is het grappigste dat je op een school hebt meegemaakt?
Een klein meisje kwam naar mij toe en riep heel vrolijk: “We dachten dat er een fotograaf kwam, maar jij bent een fotovrouwtje!”

Hoe zou je fotograaf Majorie omschrijven?
Perfectionistisch. Ik let op de kleinste details.

Hoe ben je bij Sgoolfotografie terecht gekomen?
Ik kende Ilona haar werk al. Ik kwam haar een keer tegen op de ijsbaan in Hilversum. We raakten in gesprek. Ze vertelde haar verhaal en liet mij foto’s van Sgoolfotografie zien. Na ons gesprek was ik nog enthousiaster over het concept. Ilona neemt echt de tijd voor de kinderen, dat spreekt mij zo aan.

Heb je een muze of favoriet onderwerp dat je graag fotografeert?
Mijn dochters. Ze poseren zo natuurlijk omdat het zo eigen is. Geweldig!

Denk je dat het voor het krijgen van werk tegenwoordig cruciaal is om je als fotograaf via social media te profileren?
Zeker. Print media is duur, social media is een uitkomst. Ik plaats mijn reportages op Facebook en Instagram. Hier komt veel werk uit voort.

Welke tip zou je collega’s willen geven?
Het is belangrijk om vernieuwend te zijn. Anders doe je niet meer mee. Wees niet te bescheiden of bang om aandacht te trekken maar maak die foto die je graag wilt maken. Je bent als fotograaf vaak best wel aanwezig. Met zo’n groot toestel voor je neus is het moeilijk om niet op te vallen. In bepaalde situaties probeer ik op de achtergrond te blijven. Dan vang ik de momenten als mensen het niet door hebben. Maar op het moment dat er iets belangrijks vastgelegd moet worden sta ik vooraan.

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Pinterest is een inspiratiebron. Ook haal ik veel ideeën uit magazines. Daarnaast inspireren Barb Uil van Jinky Art en bruidsfotograaf Gerard Nel mij enorm met hun prachtige werk.

Hoe zou je jouw stijl beschrijven?
Puur en eerlijk. Lichte, zachte foto’s die rust uitstralen.

Wat vind je leuk aan je vak? En wat is minder?
Het creëren van een bepaalde sfeer en contact met mensen. De variatie vind ik leuk. Ik houd van afwisseling. Ik vind het wel lastig om keuzes te maken en de leukste foto’s te selecteren.

Interesse in een samenwerking

met Majorie?

Laat hier je e-mailadres achter en we sturen je zo snel mogelijk meer informatie over het werk van Majorie toe.