Manon Möller Interview

Kun je een korte introductie geven? 
Ik ben Manon Cosaro-Möller, 36 jaar en ik woon met mijn mooie gezin in Hengelo Overijssel. Naast het fotograferen, ben ik graag in de natuur te vinden met mijn gezin. Heerlijke wandelingen, op avontuur en genieten van de vrolijke koppies van onze jongens.

Hoe zou je jouw foto’s omschrijven?
Mijn foto´s beschrijf ik als vernieuwend, eigen, speels en sprekend.

Wat is er zo leuk aan je vak?
Altijd ben ik al gek met kinderen en heb een passie voor het maken van foto’s. Fotograferen deed ik als klein meisje al, maar schoolfotograaf!? Nee, nooit aan gedacht om dat te worden. Dat waren in mijn beeld vaak oudere fotografen, mannen. Toch valt nu alles op zijn plek. Ik heb een baan als (school)fotograaf, wat inhoudt dat ik mijn passie voor fotografie heb gecombineerd met mijn andere passie, kinderen! Hoe geweldig is dat.

Het leukste vind ik dus ook dat ik het creatieve kan combineren met het spontane dat kinderen hebben.

Wat is je favoriete genre van fotografie?
Naast het fotograferen van kinderen, fotografeer ik eigenlijk heel breed. Van het begin van een nieuw leven tot afscheidsfotografie en alles daartussen. Zwangerschappen, families, sprookjesfoto’s maar mijn specialiteit is een fine-art portretten. 

Wat wil je absoluut nog bereiken?
Veel van mijn doelen heb ik al bereikt, in de finale gestaan van ‘De nieuwe Vermeer’, 2x heeft een werk van mij in musea gehangen maar wat ik absoluut nog hoop te bereiken: Een workshop geven aan de kandidaten van ‘Het perfecte plaatje’.

Je bent zelfstandig ondernemer, bevalt dat?
Fotograferen heb ik niet geleerd door naar de fotovakschool te gaan. Ik heb het geleerd door het te doen. Veel naar workshops van andere fotografen geweest, kijken hoe en waarom zij bepaalde technieken hanteren en hier mijn eigen weg in gevonden. Ik ben ervan overtuigd dat je kunt worden wat je wilt, als je er maar volledig voor gaat. En die passie, die is enorm belangrijk, die zie je namelijk terug in mijn foto’s. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je kritisch blijft kijken op je werk, hierdoor blij je groeien naar een hoger niveau. Het houdt je scherp.

Het ondernemen zat al jong in mij, toch koos ik ervoor om verzorgende IG te worden op een afdeling met ouderen met Dementie. Hiervoor moet je wel een gevoelsmens zijn, anders kun je niets bereiken bij de mensen. Die gave gebruik ik tegenwoordig om kinderen op hun gemak te laten voelen voor de camera. Op een speelse, vrolijke manier kun je samen veel bereiken. Het ondernemen bevalt mij eigenlijk enorm goed. Je kunt je eigen tijd indelen, te werk gaan zoals ik het graag voor mij zie en het is zo leuk dat het niet als werken voelt. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.

Waarom is schoolfotografie belangrijk?
Fotografie betekent voor mij ‘het vastleggen van een herinnering’. Daarom vind je op mijn website ook de quote: Manon Moller Fotografie – ‘Legt met zorg de herinnering vast.’ Juist bij schoolfotografie is dit voor mij zo belangrijk. Ieder schooljaar zie je dat je kind weer een andere fase door maakt. Als je hier later op terug kijkt, zie je de enorme groei die kinderen doorstaan hebben. Prachtig om deze foto’s te hebben toch?

Maak je ook foto’s met je telefoon? 
Naast fotograaf ben ik ook trotse moeder van drie zoons. Geweldig om al die verschillende fases te mogen zien en steeds weer nieuwe herinneringen mag maken met ze. De tijd gaat zo snel, dat ik maar al te blij ben dat ik fotograaf ben. Ik leg de herinnering voor eeuwig vast. Enorm veel foto’s van mijn eigen kinderen dus. En ja, ook met mijn telefoon, want een camera kan niet altijd mee.

Hoe ben je bij Sgoolfotografie terecht gekomen?
Ilona heeft mij online gevonden, door de fine-art portretten die ik maak. Tegelijkertijd begon ik met het volgen van Sgoolfotografie. Ilona stuurde mij een berichtje waar ik direct enthousiast van werd, zo begon de samenwerking met Sgoolfotografie. Ontzettend leuk om voor Sgoolfotografie te mogen fotograferen op scholen. De werkwijze bevalt mij goed. Kinderen niet statisch vastleggen maar lekker losjes, kijken hoe het kind is en dit proberen te fotograferen.

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt? Waar ben je het meest trots op?
Het beste advies dat ik ooit kreeg was: “Choose a job you love and you’ll never have to work a day in your life.” Dit heb ik gedaan en ben ik nog dagelijks trots op.

Interesse in een samenwerking

met Manon?

Laat hier je e-mailadres achter en we sturen je zo snel mogelijk meer informatie over het werk van Manon toe.