Interview Suzanne Verhagen

Schoolfotograaf Suzanne Verhagen is 39 jaar oud en woont samen met Jeroen, zoontje Lasse en hondjes Merlijn & Soof in Tilburg. Suzanne is al meer dan zestien jaar professioneel allround-fotograaf.

Waarom schoolfotografie?
De onbevangenheid van kinderen maakt dit werk een feestje. Het vangen van de juiste stoere blik of het eerste kleine glimlachje blijft een overwinning. Dankzij de kinderen plaats ik zaken in het juiste perspectief.

Hoe ben je bij Sgoolfotografie.nl terecht gekomen?
Sgoolfotografie heeft mij gevraagd. Ik was toen de enige Brabantse in ons team. Na een enthousiast gesprek ben ik er helemaal voor gegaan. Een heel warm welkom, supertoffe collega’s en een inspirerende werkomgeving. Wat wil je nog meer?

Wil jij mensen inspireren met je foto’s?
Mensen een tastbare herinnering geven, dat is mijn werk. Soms door een mooie dag vast te leggen in een huwelijksreportage, een bedrijfsreportage die het perfecte beeld geeft van wat het bedrijf wil uitstralen, of de heerlijke glimlach van een kleine uk. Het zijn allemaal herinneringen voor later en ik mag het vastleggen.

Fotografeer jij vaker in kleur of zwart-wit? Waarom?
Zwart-wit. Extra contrast, diepgang, uitstraling. Een zwart-wit foto leeft voor mij veel meer en straalt vaak precies de sfeer uit die ik wil bereiken.

Ben je in je carrière obstakels tegengekomen? Zo ja, welke?
Inmiddels run ik ruim zestien jaar mijn eigen zaak. Obstakels kom je tegen in alle soorten en maten. Bij beroepen in de creatieve sector verwachten mensen vaak dat je (bijna) voor niks werkt. Je moet stevig in je schoenen staan, standvastig zijn en vooral weten wat je werk waard is. Het is soms zwaar als zelfstandig fotograaf maar de vrijheid die je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar.

Welke fotograaf inspireert jou?
Mijn Sgoolfoto-collega’s zijn de grootste inspiratiebron. Iedereen is naast Sgoolfotograaf ook nog bezig met tal van andere projecten. Het is zo waardevol om hen te volgen op social media, van hen te leren en door hen weer nieuwe fotografen te leren kennen en nieuwe ideeën te krijgen. 

Welk boek moet elke beginnend fotograaf lezen?
Ik denk niet per sé dat je kennis over fotografie uit boeken te halen is. Zoek een goede mentor, leermeester, of inspirerend persoon en sta open voor alles wat deze persoon je te bieden heeft. Leer door te doen. Zorg vooral dat je jezelf niet verliest. Hou je social media goed bij en zorg dat je op de hoogte bent van de laatste nieuwtjes. Omring jezelf met experts uit het vakgebied. Daar leer je het meeste van.

Hoe blijf je bij jezelf?
Voor mijn advies om bij jezelf te blijven in dit vak heb ik wel een boekentip. De Alchemist van Paulo Coelho. Een magisch sprookje over een jonge schaapsherder die een belangrijk advies krijgt van de alchemist  `Luister naar je hart. Dat kent alles’.

Wat is het leukste dat je ooit als fotograaf hebt meegemaakt?
Een knuffel van een kindje na de shoot, een high five, een prachtige vergroting aan de muur bij de klant, een oprecht bedankje, er zijn teveel momenten om op te noemen.

Waarom zijn deze foto’s die jij hebt gekozen jouw favoriete beelden?
De spontaniteit, het onverwachte momentje en de onbevangenheid die zichtbaar is op de foto’s maken deze tot mijn favoriet.

Over 10 jaar zie ik mijzelf…
Over 10 jaar… Dan ben ik nog steeds zo gelukkig als nu! Blijf ik nog steeds nieuwsgierig naar nieuwe kennis en vaardigheden. En streef ik naar uitdaging en perfectie in mijn vakgebied.

Interesse in een samenwerking

met Suzanne?

Laat hier je e-mailadres achter en we sturen je zo snel mogelijk meer informatie over het werk van Suzanne toe.