Interview Sabine de Vries

Sabine de Vries, woont samen met haar zoontje Shai. Haar grootste passie is fotografie maar ze houdt ook veel van reizen en lezen.

Wat is je achtergrond?
Ik heb de kunstacademie richting interieur architectuur gedaan. Na een paar jaar heb ik mij om laten scholen tot fotograaf op de Fotovakschool. Dankzij de techniek van de Fotovakschool en het creatieve van de kunstacademie heb ik een prachtige combinatie als basis. Dit zie je terug in mijn werk.

Naast basisscholen fotografeer ik ook veel op middelbare scholen. Ik heb bij diverse ‘schoolfotografiebedrijven’ gewerkt maar ik hoor sinds kort bij de leukste van Nederland, Sgoolfotografie. Daarnaast werk ik twee dagen in de week als medisch fotograaf in het Albert schweitzer Ziekenhuis .

Wat maakt fotografie zo uitdagend?
Als fotograaf moet je dingen zien die een ander niet ziet en dit vast weten te leggen. Dat maakt dat je continu met een andere blik de wereld in kijkt. Je moet mensen proberen zo te fotograferen dat ze echt zichzelf zijn op de foto. De meeste mensen stappen in een andere rol zodra ze een camera zien. Het is een uitdaging en een heerlijk spel om de ‘ware’ persoon op de foto te zetten.

Wat zijn de eigenschappen van een goede fotograaf?
Een goede fotograaf laat in het geval van portretfotografie het model op zijn gemak voelen en weet het model vast te leggen, niet geforceerd maar zoals hij/zij werkelijk is. Techniek is belangrijk, maar uitstraling en timing ook.

Hoe vind je de balans tussen schoolfotografie en je eigen stijl? Vind je dat moeilijk?
In mijn vorige schoolfotografiebanen vond ik het wel lastig omdat ik vast zat aan wat de opdrachtgever wilde. Bij Sgoolfotografie mag ik zoveel meer, dat is veel leuker.

Met welke bekende fotograaf zou jij wel eens willen werken?
Frans Lanting, ik ben laatst nog naar een expositie van hem in het Nederlands Fotomuseum geweest. Wat is deze man briljant!

Hoe ben je bij Sgoolfotografie terecht gekomen?
Op een feestje sprak ik met gezamenlijke vrienden van sgoolfotograaf Ilona Hartensveld en raakte zo met haar in contact. Het klikte meteen!

Wat is het grappigste dat je op een school hebt meegemaakt?
Het is altijd lief als je een knuffel van een kindje krijgt of op de gang hoort roepen dat de schoolfotograaf echt grappig is.

Over 10 jaar zie ik mijzelf…
Gelukkig, veel verschillende scholen om te fotograferen, mijn eigen studio en hopelijk nog tijd over om mooie reizen te maken!