Brenda Beumer Interview

Schoolfotograaf Brenda woont met haar man Dick in Hummelo, in het oosten van het land. Naast schoolfotografie, fotografeert ze op een breed vlak met een specialisatie in het fotograferen van honden en paarden. Het mooiste van fotografie vindt ze, om mensen een blijvende herinnering te kunnen geven.

Hoe ben je bij Sgoolfotografie terecht gekomen?
Sgoolfotografie heeft mij benaderd en gevraagd of ik interesse had om als schoolfotograaf te gaan fotograferen. Ik was meteen erg enthousiast om met Sgoolfotografie samen te gaan werken en heb daar geen moment spijt van gehad. Wat is het fijn om onderdeel te mogen zijn van het geweldige Sgoolfotografie team!

Hoe omschrijf je jouw stijl van fotografie?
Every picture tells a story. Dat is wel kenmerkend voor mijn fotografiestijl. Een foto is voor mij gelukt als het een verhaal vertelt en een emotie oproept. Daar ben ik altijd naar op zoek.

Als fotograaf moet je flink investeren. Hoe heb jij het in het begin aangepakt?
Investeren moet je op veel verschillende vlakken. Als je werkt als professioneel fotograaf, dan mag een klant ervan uitgaan dat je kwaliteit levert. Het volgen van een gedegen opleiding zorgt voor een basiskennis. Daarnaast ontwikkel ik me elke dag weer meer, door het doen en ontdekken, meekijken met collega’s, volgen van workshops etc.

Verder heb ik geïnvesteerd in goede apparatuur waarbij ik ook in lastige situaties, bijvoorbeeld bij slecht licht, toch een kwalitatief goede foto kan maken. Ik heb altijd back-up apparatuur bij me, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan als de apparatuur het tijdens een opdracht af laten weten. Een belangrijke investering is natuurlijk ook het leggen van contacten en het opbouwen van een klantenkring. Een groot deel van mijn opdrachten krijg ik door “mond-tot-mond” reclame en via social media.

Fotografie is behoorlijk veranderd, ook dankzij de komst van social media. Hoe denk jij hierover?
Social media is een mooie manier om mijzelf voor te stellen en mijn beelden aan een breed publiek te presenteren. Daarnaast gebruik ik social media om op de hoogte te blijven van wat er speelt in “fotografieland” en raak ik vaak geïnspireerd door werk van collega’s dat ik voorbij zie komen.

Hoe blijf je bij jezelf?
Ik kijk om me heen en zie hoe anderen hun bedrijf runnen en ik kan erg geïnspireerd raken van het werk van andere fotografen. Soms pas ik dingen toe in mijn eigen bedrijfsvoering en werk, maar het moet wel bij mijzelf passen. Ik moet me er goed bij voelen en achter mijn eigen beslissingen staan.

Wat vind jij van schoolfotografie?
Schoolfotografie vind ik heerlijk om te doen. Elk kind is anders en voor mij is het de uitdaging om het kind op de foto te zetten zoals het echt is. Niet gemaakt, maar juist spontaan.

Wat is jouw techniek om kinderen op hun gemak te stellen tijdens een schoot?
Het belangrijkste is om zelf rust uit te stralen en ondanks de korte tijd die je hebt, toch even een momentje te nemen om het kind op zijn/haar gemak te laten voelen. Een kort praatje maken of een grapje doet wonderen. Vind een kindje het echt te spannend, dan geef ik hem/haar de tijd om eerst vanaf de zijlijn mee te kijken met het fotograferen van andere kindjes, of indien mogelijk eerst met broertje of zusje samen op de foto te gaan. Dat zorgt eigenlijk altijd voor voldoende vertrouwen om er even later als volwaardig modelletje zelf te staan. Met rust komt alles goed!

Wat zou je doen als je geen fotograaf was?
Dat kan ik me gewoonweg niet voorstellen. Mocht ik door omstandigheden niet meer als fotograaf kunnen werken, dan zal ik als hobby altijd blijven fotograferen.

Hoe weet je wanneer je ‘de foto’ te pakken hebt?
Dat voel je op het moment dat je de foto maakt. Zonder de foto nog bekeken te hebben, weet je dan dat de foto op het perfecte moment genomen is. Dat is een fantastisch gevoel!

Als je niet werkt wat doe je dan graag?
Ik heb een eigen paard, Sjaak, en ben in de vrije uurtjes dan ook veel op stal te vinden. Daarnaast hou ik van gezelligheid, lekker uit eten of een terrasje pakken met mijn man of met vrienden.

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?
Eerlijk gezegd ben ik nooit zo met de toekomst bezig, maar ik hoop dat ik dan nog steeds zo van het fotografie vak mag genieten als dat ik nu doe. Maar verder: leef in het heden, geniet, wees gezond en haal uit het leven wat er in zit!

Interesse in een samenwerking

met Brenda Beumer?

Laat hier je e-mailadres achter en we sturen je zo snel mogelijk meer informatie over het werk van Brenda toe.