portret angela klein

Angela Stouten Interview

Schoolfotograaf Angela Stouten is allround portretfotograaf, getrouwd met Harold en moeder van Jeffry en Lianne. Angela is actief in de regio Apeldoorn.

Hoe is je carriere begonnen als fotograaf?
Op 20 jarige leeftijd kwam ik terecht bij een 1-uurs fotoservice. Fotorolletjes ontwikkelen in 1 uur tijd. Alle fotorolletjes werden toen handmatig afgedrukt, elk negatief zag je en gaf je eventueel nog een extra kleurcorrectie. Die bewerkingen doe je nu digitaal in programma’s als Photoshop en Lightroom. Na z’n 15 jaar grafisch medewerkster te zijn geweest bij reclamebedrijven toch de fotografie weer opgepakt.

In 2011 ben ik gestart met de vakopleiding fotografie bij de Fotovakschool en ik heb deze in 2013 afgerond. Afgelopen jaren veel geleerd, verschillende workshops gevolgd en heel veel gefotografeerd. Ik blijf altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen om steeds verder te groeien en mijn eigen visitekaartje te kunnen blijven afgeven.

Hoe ben je bij Sgoolfotografie terecht gekomen?
Op Facebook zag ik een oproep van Sgoolfotografie voorbijkomen, maar had geen idee of ik de rust zou hebben om zoveel kinderen in korte tijd te fotograferen. In mijn vorige baan als grafisch medewerkster was het af en toe behoorlijk hectisch en stressvol. Ik denk dat ik mede dankzij die ervaring mijn rust weet te bewaren en enorm kan genieten van al die verschillende kinderen. Nadat ik met verschillende collega’s mee had gelopen, wist ik het zeker. Ik ga ervoor! Mijn eerste eigen school was de Schatkamer in Zwolle. Wat was ik trots. Na een aantal maanden hoorde ik dat ik volgend schooljaar weer terug mocht komen. Super!

Wat vind je het leukste aan je vak?
Dat we het als totale vreemden voor de kinderen, voor elkaar kunnen krijgen in ongeveer 1 minuut verschillende foto’s te maken. Een kindje wat verlegen of bang voor je komt zitten, gerust kan stellen en vervolgens kan laten stralen of gek doen. Of als je ze ziet opgroeien tot eigen persoonlijkheden. Prachtig!

Valt je werk goed te combineren met je privéleven?
Ik ben begonnen in het najaar van 2014 met schoolfotografie, eerst rustig aan met een paar scholen en veel meedraaien met collega’s. Maar inmiddels heb ik een goed gevulde agenda met veel mooie scholen. Tijdens het hoogseizoen helpen mijn man en kinderen daar waar nodig.

Fotografie is behoorlijk veranderd, ook dankzij de komst van social media. Hoe denk jij hierover?
Het is zeker veranderd, iedereen maakt foto’s. De telefoon en alle sociale media is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Ben zelf enorm verslaafd aan mijn telefoon. Overal waar ik ben maak ik foto’s. Deel deze graag op sociale media, snuffel rond en doe ideetjes op voor nieuwe projecten of opdrachten. Blijft natuurlijk belangrijk om er een balans in te vinden zodat sommige dingen nog gewoon privé kunnen en moeten blijven.

 

Maak je ook foto’s met je telefoon? Maak je dan standaard kiekjes of kijk je altijd met het oog van een fotograaf?
Ik maak zeker foto’s met mijn telefoon. Standaard kiekjes, selfies, gekke dingen, mooie momenten samen met gezin/vrienden, eigenlijk van alles. Baal er dan wel vaak van dat ze niet heel groot uit te vergroten zijn. Maximaal een A4 vergroting. Grotere afdrukken geeft een mindere kwaliteit. En ja, wel altijd met het oog van een fotograaf en de nodige handige fotografie-apps. Bijvoorbeeld de apps: Snapseed voor de fotobewerking en FrameMagic om collage’s maken. Alle opdrachten fotografeer ik met mijn Nikon-camera.

Je fotografeert veel kinderen. Gaat het ooit vervelen? Hoe zorg je ervoor dat je foto’s elke keer weer bijzonder zijn?
Het laatste half jaar fotografeer ik inderdaad veel kinderen en het worden er alleen maar meer. Af en toe heb ik nog steeds plankenkoorts. De afgelopen maanden had ik veel verschillende opdrachten in de buurt. Als je dan zelf de foto’s aflevert en enthousiaste reacties krijgt en achteraf een golf van positieve berichten van ouders, dan voel ik wel de druk dat ik zo moet blijven presteren. Maar fotografie verveelt nooit. Ik wil nog zoveel ontdekken. Bij Sgoolfotografie assisteren wij elkaar ook. Op die momenten doe ik dan weer andere ideeën op. Zo leer je van elkaar.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen op het gebied van fotografie?
Aan het einde van mijn eerste studiejaar hadden wij een lezing van Hans-Peter van Veldhoven, onder andere huisfotograaf van radio 3FM. Je hebt dan een jaar geproefd van zoveel verschillende facetten van fotografie dat je niet meer goed weet wat je wilt met fotografie. Hans-Peter zei dat je voordat je aan het tweede jaar begon de verwachtingen en het gevoel waarmee je aan de opleiding begon weer terug moest zien te krijgen. Niet te veel naar anderen kijken, maar jezelf ontdekken. Je eigen passie verder uitwerken. Zijn lezing heeft indruk op mij gemaakt.

Wat is het gekste, grappigste of meest vertederende dat je ooit op een school hebt meegemaakt?
Dat vaders tussen de middag prachtige jurken komen brengen voor hun dochters.

Wat zijn je favoriete foto’s en waarom?
Ik hou van pure foto’s. Foto’s waarvan ik denk: “Ja dat is echt. Zo is het kindje.”

Over 10 jaar zie ik mijzelf…
Oeps dan ben ik inmiddels de 50 gepasseerd… mmm toch een dingetje. Denk dat ik dan nog steeds kinderen fotografeer, misschien niet de hoeveelheid zoals nu. En wie weet hangt er dan wel ergens in de wereld een foto van mij bij een grote tentoonstelling, zou tof zijn!

Interesse in een samenwerking

met Angela?

Laat hier je e-mailadres achter en we sturen je zo snel mogelijk meer informatie over het werk van Angela toe.