An Bosma Interview

Schoolfotograaf An, moeder van tweelingmeiden, woont samen met Marjolein. Ze is dol op de natuur en vindt het heerlijk om uren in haar volkstuintje te werken. An werkt vooral in de regio Amstelveen, Amsterdam en Haarlem.

Wat is je achtergrond op het gebied van fotografie?
Na jarenlang als bloemiste gewerkt te hebben kreeg ik als afscheidscadeau van mijn vriendin/werkgeefster een fotocamera. Daarna ben ik op mijn 40ste de fotoacademie gaan doen in Amsterdam. Ik leerde zwart/wit films ontwikkelen en drukte mijn foto’s af in mijn eigen doka. Ik had een geweldige leuke tijd daar.

Wat is er zo leuk aan je vak?
Als fotograaf moet je een beetje gek zijn, een bepaalde manier van kijken hebben. Ik voel mij vrij met mijn camera in mijn hand. Ik vind het mooi om mensen die ik portretteer op hun gemak te stellen en blij te maken. Vaak zijn ze verbaasd over het resultaat. Het contact met zoveel verschillende mensen vind ik vooral leuk.

Gaat fotografie nooit vervelen?
Het vak fotografie is zo dynamisch en zo afwisselend, dat verveelt nooit. Ook de vrijheid van ondernemen zou ik nooit meer willen inleveren voor een baan bij een werkgever.

Zwart-wit of kleur?
Zwart-wit natuurlijk. Puur zwart en puur wit moet er in een goede zwart-witfoto zitten. Niet die grijze, vlakke brij die veel fotografen een zwart-witfoto noemen.

Hoe ben je bij Sgoolfotografie.nl terecht gekomen?

Via Maria die ook als fotograaf bij Sgoolfotografie.nl werkte. Wij werkten ooit samen bij hetzelfde schoolfotobedrijf. Ik fotografeerde daar in het drukke voor- en naseizoen als freelancer. Maria en ik zijn nu echt maatjes en wij vinden het leuk om samen een school te fotograferen. We hebben ontzettend veel lol en kunnen goed sparren. Wij hebben dezelfde manier van werken en hebben allebei eindeloos geduld met kids.

 

Wat was de spannendste opdracht die je ooit hebt gedaan?
Toen ik mijn eerste buitenlandse huwelijk moest fotograferen. Drie dagen hard werken op een ‘poepie-sjiek’  feest in Alicante, Spanje. De eerste dag waren alle gasten gekleed alsof ze in The Great Gatsby speelden. Dames in korte rokjes, zwierige jurkjes, bobkapsels en sigaretten met verlengstuk, blote schouders, veel veren en vuurrode lipstick. De mannen met slobkousen, zwarte lakschoenen en smoking. Dit alles op een super-de-luxe catamaran op zee met stralende zon, blauwe lucht, personeel en veel champagne.

Wat is het leukst dat je ooit op een school hebt meegemaakt?
Er gebeuren zoveel leuke dingen op een school. Ik blijf het toch het allerleukst vinden als kindjes als een bang vogeltje binnenkomen maar uiteindelijk huppelend weggaan.

Met welk type camera fotografeer je? Welke randapparatuur vind je fijn om mee te werken?
Ik werk met Nikon. De Nikon D700 en een D610 met mijn tele 70-200 mm. Een turbo lens met zoveel mooie scherpte en onscherpte. Ik heb net de 85 mm lens gekocht. Ook heel mooi voor portretten.

Ben je ambitieus?
Tja, ik ben niet gauw tevreden. Ik wil altijd beter. Dus ja, ik denk het wel. Wel heb ik in de laatste jaren geleerd dat werk niet alleen zaligmakend is. Er is zoveel meer voor mij dan alleen maar werken. Hoe leuk ik het ook vind.

Over 10 jaar zie ik mijzelf?
In ieder geval wel vaak met een camera in mijn hand. Misschien zelfs wel in het buitenland!

Interesse in een samenwerking

met An?

Laat hier je e-mailadres achter en we sturen je zo snel mogelijk meer informatie over het werk van An toe.