Renate van der Heijden

Renate van der Heijden (1977) is een buitenmens. Ze houdt veel van de natuur en rust om haar heen. Met haar gezin woont ze in een gezellig dijkhuis in Wapenveld. Ze vindt het heerlijk om te werken in haar moestuin, te wandelen met haar jonge hond of buiten in het zonnetje tot rust te komen met een geurige café au lait.
 
Waar fotografeer jij het liefst?
Het liefst fotografeer ik in en rondom vervallen schuurtjes, oude deuren of een mooie verlaten plek. Compleet met stof en spinnenwebben. Fantastisch vind ik dat.

Waaraan herken je een goede schoolfoto?
Dat ouders trots vertellen dat hun zoon of dochter op de foto staat zoals hij of zij ook echt is.

Je bent nog niet zo lang geleden afgestudeerd aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Wat was je afstudeeropdracht?
Ik wilde graag een foto-expositie houden. Ik houd erg van het verleden. Ik vind het jammer dat er veel nostalgische plekken met de tijd verdwijnen. Voor mijn project fotografeerde ik kinderen uit ons dorp op unieke oude locaties in onze omgeving. De expositie heb ik ‘Child in Time’ genoemd omdat ik hedendaagse kinderen in een setting van vroeger heb gefotografeerd. Deze foto’s mocht ik gedurende een aantal maanden exposeren in een passende locatie, de oude molenaarswoning op het Vrieze’s Erfgoed in Wapenveld. Zo fotografeerde ik twee jongens die een middagdutje deden bij een hooimijt (voorloper van een hooiberg), een meisje in een lege stoffige koeienstal en een meisje die op een trapje leunt in een Hollandse appelboomgaard. De locaties die ik heb gebruikt zijn inmiddels ook echt afgebroken en verdwenen, behalve de appelboom. Zonde! Gelukkig heb ik het op tijd vastgelegd.

Je hebt in 2014 de Fotolumni award gewonnen met een prachtige foto van een meisje in Frankrijk die een stoel door het hoge gras draagt. Hoe is deze foto tot stand gekomen?
In de zomer van 2014 heb ik gedurende zes weken in Frankrijk kinderen gefotografeerd. Ik verbleef op een fantastische camping in het departement Creuse. Wij hadden de mooiste plek voor onszelf. Wij stonden op een prachtige heuvel met vrij uitzicht op een veld met hoog gras en op de achtergrond glooiende bossen en heuvels. Vooral ’s avonds had het veld prachtige kleuren. Een bijzondere sfeer, daar wilde ik iets mee doen. Tussen mijn opdrachten door bezocht ik regelmatig gezellige brocantes waar ik geweldige oude stoeltjes vond. Deze wilde ik kriskras in ‘mijn’ mooie veld zetten. Een beeld is voor mij pas compleet als er een kind op staat. Ik laat kinderen graag hun gang gaan voor de camera in plaats van poseren. Dan krijg je de mooiste foto’s. Zo liet ik ook Lucia, het model voor deze fotoreportage, haar gang gaan. Zelf stond ik op een geleend trapje van de camping. Ik maakte meerdere foto’s en vervolgens giet ik er met Photoshop nog mijn ‘Renate-sausje’ overheen. Dat ik met deze foto de Award won maakte mij natuurlijk trots en blij! Zie de winnende foto hieronder/hiernaast.

Er zijn aardig wat bekende kinderen, nationaal en internationaal. Van welk kind zou jij graag een fotoreportage maken en waarom?
Oei! Ik heb eigenlijk helemaal niet zo veel met bekende mensen. Voor mij zijn alle kinderen uniek en ieder kind heeft zijn eigen ik. In mijn foto’s haal ik graag die eigenheid naar boven bij een kind. Het maakt mij dan niet veel uit of een kind bekend is of niet.

Je hebt een bijzondere stijl. Hoe zou je deze omschrijven?
Ik noem het altijd mijn eigen ‘Renate-stijltje’. Ik weet niet waar ik onder val. Ik maak heel graag foto’s die meer naar kunst neigen dan naar een portret. Deze foto’s zou je Fine art kunnen noemen.

Wat is het leukste dat je ooit hebt meegemaakt op een school?
Een specifiek voorval zou ik zo niet kunnen noemen. Wat ik op alle scholen wel heerlijk vind is dat kinderen zo enthousiast met je mee willen gaan om op de foto te gaan. Dat enthousiasme doet je wat en maakt het gezellig om samen met de kinderen mooie beelden te creëren.

Wat is momenteel een trend in schoolfotografie?
Oude statieportretten zijn verleden tijd. Ouders willen geen saaie foto’s meer van hun kinderen maar spontane foto’s. Ik neem graag de tijd om kinderen ontspannen te fotograferen. Altijd op een mooie plek in en om de school of binnen voor een sfeervolle achtergrond.

Over 10 jaar zie ik mijzelf…
Genietend samen met mijn gezin, de puppy’s van onze hond en een café au lait in de tuin van ons romantische huisje in Frankrijk. Binnen aan de muur hangen mijn eigen foto’s aan de muur. Foto’s die ook levensgroot in bekende galerijen in Parijs, New York en Hong Kong aan de muur hangen. Zou best leuk zijn, toch?