Mêgan Nauta

Mêgan Nauta is geboren in 1989 en is moeder van Eva en getrouwd met Jens. Ze woont samen met hun hond, 2 katten, 3 schildpadden en 5 vissen in een leuk rijtjeshuis in Waddinxveen. Naast de schoolfotografie van de allerleukste kindjes, heb ik ook nog een eigen fotostudio, Voor Altijd&Eeuwig.
 
Wat is er zo leuk aan je vak?
Vroeger was ik al op zoek naar het leukste of mooiste beeld. En dan bedoel ik niet op technisch vlak, maar ik wilde toen gewoon dat de cavia er op zijn best uitzag en op de foto stond. Haartjes netjes gewassen, een mooie handdoek, een wc rolletje onder de handdoek en dan de cavia erop zodat hij heel mooi staat! Ik was toen een jaar of 10… maar erg veranderd ben ik daarin niet. Ik ben altijd op zoek naar de leukste, meest spontane en echte foto’s. Het vangen van hoe de persoon voor mijn lens echt is. Niet te geposeerd, maar juist heel los, ontspannen en vooral zichzelf. Die echte lachjes, dat als je de foto terugziet, het kindje nog hoort schateren. Dat vind ik het leukste aan mijn vak.

Maak je ook foto’s met je telefoon?
Telefoon? Kan die camera waarmee ik kan appen, netflixen, mailen, facebooken dan ook bellen? 😛 maar om antwoord te geven op de vraag… ja! Absoluut! Sterker nog.. als ik een nieuwe telefoon ga uitzoeken kies ik altijd degene met de beste camera kwaliteiten. Ik heb niet altijd mijn camera bij de hand, maar fotografeer natuurlijk wel heel graag. Daarnaast ben ik ook nog moeder en wil ik elk moment van mijn opgroeiende deugniet vastleggen. 

Maak je dan standaard kiekjes of kijk je altijd met het oog van een fotograaf?

Mja… dat valt wel een beetje onder beroepsdeformatie… ik kan eigenlijk geen foto maken zonder na te denken over hoe en wat. En als ik het wel een keer doe, dan gaat hij nog een keer over. Heel vervelend en vermoeiend wel, haha!

Van wie heb je het meeste geleerd?
Mijn leermeester Rutger Mullemeister, ook wel bekend van zijn boek ‘Rotterdams Passie’. Toen ik bij Rutger in dienst was als.. nou ja eigenlijk een manusje van alles, leerde ik veel meer en veel sneller dan op de Nederlandse Fotovakschool waar ik toen nog een deeltijd opleiding volgde. Ik stelde op een gegeven moment zelfs vragen op school, waar de leerkracht geen antwoord kon geven waar en Rutger het piekfijn uit kon leggen. Hij was een echte meester van het licht! Had ik toen maar beter opgelet, denk ik nog wel eens als ik weer eens vast zit met het uitlichten.

Waarom is schoolfotografie belangrijk?
Dat vind ik een goede en lastige vraag. Ik geniet van schoolfotografie. Al die enthousiaste koppies! Soms verlegen, maar halverwege heel spontaan! Je ziet de kinderen uit hun schulp kruipen en zich even superster voelen. Ook al duurt het maar 2 minuutjes… ze staan ontzettend te shinen en dat is zo mooi om te zien! Ik denk dat veel kinderen zo’n moment ook gewoon nodig hebben. Even alles uit de kast halen om jezelf te laten zien! Want elk kind mag gezien worden en schoolfotografie is dan echt even hun moment!

Wat zit er in je cameratas?
Ow jeetje.. een heleboel! Je mag van een fotograaf verwachten dat er een camera uitrusting in de tas zit. Ik hou zelf niet van techniek, alleen van mooie plaatjes 😛 dus over de camera uitrusting zal ik niets zeggen. Maar verder zitten er nog best veel dingen in. Een piepeendje, een badeenhoorn, hondenkoekjes, dextro want ik ben een fotograaf met diabetes type 1. Daardoor zitten er ook altijd koekjes, snoepjes en pakjes sap in mijn tas. Wat dan stiekem ook weer handig uitkomt als een klant(je) honger of dorst krijgt tijdens het fotograferen 😉
Ik heb altijd een tablet in de tas zitten, voor de verveelde wachters tijdens een shoot. Dan is Youtube of een spelletje een echte uitkomst. Voor SGoolfotografie gebruik ik die tablet voor de QR codes die we voor elk kindje gebruiken.
Pennen, lippenbalsem, batterijen voor de flitser die ik nooit gebruik… maar wel handig als we thuis batterijen nodig hebben… ik weet ze gelijk te vinden! Winkelwagenmuntjes kom ik er vreemd genoeg ook vaak tegen. Geen idee waarom!
Stiekem ben ik ook maar gewoon een mens met een rommeltas, haha!

Hoe ziet voor jou een gemiddelde werkdag eruit?

Dit varieert enorm. De ene dag fotografeer ik en dan zit ik weer achter de computer na te bewerken. Ik ben moeder van drie kinderen (twee tieners en een kleuter). Dus eerst breng ik de kinderen naar school. Zodra ik thuis ben drink ik een kop koffie (moet!) en start ik mijn werkdag. Vaak bestaat deze uit foto’s nabewerken. Want er gaat veel meer tijd in nabewerken zitten dan in het fotograferen zelf. Daar vergissen klanten zich denk ik vaak wel in.

Wat is jouw techniek om kinderen op hun gemak te stellen tijdens een shoot?

Ik weet nog dat de fotograaf bij mij vroeger op school onaardig deed. Dat zie je ook terug in mijn schoolfoto (die niet bij dit interview staat). Het was geen leuke ervaring. Kinderen vinden het vaak heel spannend. Vaak stel ik ze eerst even op hun gemak door ze aan te kijken en mijn camera even weg te doen. Ik begin dan vragen te stellen. Vaak ook over onderwerpen waar mijn kinderen het ook altijd over hebben, van Paw patrol tot Frenkie de Jong. Terwijl zij vrolijk kletsen begin ik met klikken.

Hoe vind je de balans tussen schoolfotografie en je eigen stijl? Vind je dat moeilijk?
Nee, want schoolfotografie is ook emotie. Het ene kindje is verlegen, de ander een echte boef of weer heel serieus. Ik vind het leuk om dat moment van het kind vast te leggen.

Wat herinner jij je van de basisschool?
Dat het veel te lang duurde ;-).

Hoe weet je wanneer je ‘de foto’ te pakken hebt?

Lastig te benoemen. Je ziet het gelijk. Dat is denk ik wanneer de lijnen, de betekenis, het licht, eventueel de kleuren en meer samenkomen. Maar dan nog is het smaak gebonden, denk ik.

Kies je voor kleur of zwartwit?

Ik denk dat ik een lichte voorkeur voor zwartwit heb omdat het beeld rustiger is. Er is meer aandacht voor het onderwerp. Maar kleur kan ook prachtig zijn.Heb jij tips voor lezers die ook fotograaf willen worden?

Blijf bij jezelf en durf te vragen!

Wat vind je minder leuk aan jouw vak?
De administratie vind ik niks aan ;-). Laat mij maar rondlopen en fotograferen dan ben ik op mijn best.

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?
Alle clichés uiteraard
(gezond, gelukkig, rijk) en dat ik heel veel kan reizen en fotograferen.
Een grote studio bij huis heb en mooie dingen maak. Ik wil ook graag
mijn oude vak (interviewen en tekstschrijven) combineren met fotografie.