Lotje Hondius

Lotje Hondius woont samen met haar vriend in een jaren 30-huis in Utrecht. Ze is geboren in Amsterdam. Haar vader werkte voor KLM, hierdoor heeft ze veel in het buitenland gewoond. Onder meer in Curaçao, Hongarije, Zuid-Afrika en Kenia. Ze sport graag en houdt van actieve vakanties.

Wanneer en waarom ben je begonnen met fotograferen?
Op mijn achtste begon ik in Kenia met het vastleggen van de natuur met de analoge Olympus camera van mijn moeder. Als kind vond ik het heerlijk om met mijn camera op stap te gaan en al die mooie ervaringen vast te leggen. In 1999 zijn we weer naar Nederland teruggegaan. Mijn passie voor fotografie nam ik mee.

 

Heb je een opleiding fotografie gevolgd?

Jazeker! Ik wilde mij graag verder ontwikkelen als fotograaf en ben eerst gestart met een opleiding bij de Fotoacademie in 2006. Hier heb ik de basisbeginselen van de fotografie geleerd en ervaring opgedaan in het afdrukken van foto’s in de Doka (donkere kamer). In 2007 ben ik begonnen met mijn opleiding aan de Fotovakschool in Amsterdam. Een leuke en spannende tijd waar ik mij goed heb kunnen verdiepen in de diverse takken van fotografie. Ik heb geleerd dat naast natuurfotografie, de lifestylefotografie goed bij mij past.

Hoe ben je bij Sgoolfotografie terecht gekomen?
Dankzij mijn oma ben ik bij Sgoolfotografie gekomen. Op een verjaardag sprak zij met (Sgool)fotograaf Anneke Bosma. Anneke blijkt verre familie te zijn. Mijn oma vertelde Anneke over mijn werk als fotograaf. Anneke stelde voor dat ik een dagje mee kon lopen als haar assistent. Ze gaf mijn oma haar telefoonnummer. Toen ik het hoorde was ik gelijk enthousiast. Ik geniet van het fotograferen van kinderen. Het concept van Sgoolfotografie spreekt mij erg aan. Niet meer die statische houding en snelle klik op de camera. Geen blauw achtergrondje, maar gewoon actief, divers en originele fotografie.

Welke soort fotografie trekt jou het meest?
Ik houd van lifestylefotografie. Je zet zo min mogelijk in scène. Het is puur en natuurlijk. Ik maak graag gebruik van natuurlijk licht, omdat je er ook prachtige beelden mee kan creëren. Daarnaast houd ik erg van zwart-wit fotografie. Een goeie zwart-wit foto kan zoveel kracht hebben en veel toevoegen aan een beeld.

 

 

Was je vroeger als je op de (school)foto moest verlegen of juist niet?
Ik was juist helemaal niet verlegen. Ik was van tevoren vooral bezig met het kiezen van de juiste outfit.

 

 

Wat maakt fotografie bijzonder?
Zelf houd ik er erg van om terug te kijken in albums van vroeger die mijn moeder heeft gemaakt en ook om te zien wat mijn ouders allemaal vroeger meemaakten. Met foto’s bevries je een moment in de tijd dat je hierdoor nooit meer vergeet. Ik kan ook echt niet meer stoppen met fotograferen.

Hoe zie je jezelf graag over 10 jaar?
In ieder geval met een camera nog in de hand. Verder hoop ik dan een gezin te hebben en misschien te werken in het buitenland. Sowieso wil ik nog veel reizen!