schoolfotograaf-lotje

Lotje Hondius Interview

Schoolfotograaf Lotje woont samen met haar partner en dochter in Utrecht. Ze is geboren in Amsterdam, maar al snel daarna is ze met haar familie verhuisd naar het buitenland door haar vaders werk bij de KLM. Ze heeft de eerste 10 jaar van haar leven gewoond in Curaçao, Hongarije, Zuid-Afrika en Kenia. Van alle plekken heeft Afrika haar hart gestolen. Ze is daarom ook nog in 2012 teruggegaan naar Zuid-Afrika om een studie te volgen als Field Guide (Safari gids). Daar heeft ze twee avontuurlijke jaren meegemaakt in de omgeving van het Kruger Nationaal Park.

Wanneer en waarom ben je begonnen met fotograferen?
Op mijn achtste begon ik in Kenia met het vastleggen van de natuur met de analoge Olympus camera van mijn moeder. Als kind vond ik het heerlijk om mijn camera mee te nemen op safari. Ik ben een echt natuurmens en wilde zoveel als ik maar kon vastleggen van de schoonheid van het landschap en de dieren van Kenia. In 1999 zijn we weer naar Nederland teruggegaan. Mijn passie voor fotografie nam ik mee. 

Heb je een opleiding fotografie gevolgd?
Jazeker! Ik wilde me graag verder ontwikkelen als fotograaf en ben eerst gestart met een basisopleiding bij de Fotoacademie in 2006. Hier heb ik de basisbeginselen van de fotografie geleerd en ervaring opgedaan in het afdrukken van foto’s in de Doka (donkere kamer). Dat vind ik, nu we allemaal digitaal fotograferen, echt bijzonder.

In 2007 ben ik begonnen met mijn opleiding aan de Fotovakschool in Amsterdam. Een leuke en spannende tijd waar ik veel geleerd heb en ook ontdekt heb dat ik naast natuurfotografie ook erg hou van lifestylefotografie.

Je opleiding als fotograaf houdt eigenlijk nooit op, want er is altijd genoeg waar je je nog verder in kan ontwikkelen. Dat is juist het prachtige aan ons vakgebied! Ik heb dan ook in de tussentijd nog vele workshops gevolgd en dat zal ik ook blijven doen.

schoolfoto
schoolfoto

Hoe ben je bij Sgoolfotografie terecht gekomen?
Ha, dat is eigenlijk best een leuk verhaal. Misschien ken je de uitdrukking: ‘kennis is macht, maar kennissen zijn machtiger?’. Nou dat was hier wel van toepassing, want mijn oma kent toevallig schoolfotograaf An Bosma. Ze blijkt verre familie te zijn. Tijdens een verjaardag vertelt mijn oma aan An over mijn werk als fotograaf. An heeft toen voorgesteld dat ik een dagje mee kon lopen als haar schoolfoto-assistent. Ze gaf mijn oma haar telefoonnummer en the rest is history! Ik was enorm enthousiast en ben zo nog altijd enorm dankbaar en blij dat ik bij Sgoolfotografie terecht ben gekomen.

Welke soort fotografie trekt jou het meest?
Ik houd erg van de ongedwongenheid van lifestylefotografie. Je zet zo min mogelijk in scène en maakt gebruik van het daglicht wat er is. Het is puur en natuurlijk. Ik maak graag gebruik van natuurlijk licht, omdat je er de prachtigste beelden mee kan creëren. Daarnaast blijf ik ook door-en-door natuurfotograaf. 

Was je vroeger als je op de (school)foto moest verlegen of juist niet?
Ik was juist helemaal niet verlegen! Ik was van tevoren vooral bezig met het kiezen van de juiste outfit en hoe ik mijn haren wilde hebben.

 
schoolfoto
schoolfoto

Wat maakt fotografie bijzonder?
Je legt een klein stukje geschiedenis vast voor iemand. Al die herinneringen die zo dierbaar zijn, zoals een bruiloft, verjaardag, geboorte, familie-uitje of sgoolfoto. Jaren later zullen de gefotografeerde kinderen die foto’s delen met hun kinderen en kleinkinderen en hun verhaal vertellen. Bovendien is het toch ontzettend speciaal dat ik, als fotograaf, even te gast mag zijn in hun wereld.

Hoe zie je jezelf graag over 10 jaar?
In ieder geval met een camera nog in de hand en hopelijk nog altijd een enorme passie voor ons vak. Verder zou ik graag veel willen reizen voor mijn natuurfotografie. Maar wat de toekomst met zich meebrengt is nog maar de vraag natuurlijk, en nu ik moeder ben geworden merk ik dat ik erg kan genieten van de kleine momenten in het hier en nu.

Interesse in een samenwerking

met Lotje?

Laat hier je e-mailadres achter en we sturen je zo snel mogelijk meer informatie over het werk van Lotje toe.