Interview Elisabeth Hiemstra-Dijkstra

Elisabeth woont samen met haar man, hun zoon Davey en hun dieren in het mooie Deinum. Na jaren actief te zijn geweest als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener, richt ze zich nu fulltime op de fotografie. Het vastleggen van de mooiste momenten om voor altijd te bewaren en te koesteren, is waar ze zich iedere fotoshoot 100% voor inzet!

Spreek je Fries?

Fansels! Ik ben Fries en Nederlandstalig opgevoed. Op de scholen waar Fries gesproken wordt spreek ik ook Fries met de kinderen tijdens het fotomoment. Dit is Bjusterbaarlik mooi.

Kun je iets vertellen over je achtergrond? Hoe ben je fotograaf geworden?

Door mijn liefde voor de paarden kwam ik in aanraking met paardenfotografie. Ik kon na een vakantiebaantje toen ik 16 jaar was een compactcamera kopen. Ik fotografeerde mijn eigen pony en ik was al snel op zoek naar mijn eerste professionele camera. Toen vriendinnen ook vroegen om foto’s van hun pony’s te maken en mijn eerste bruiloft aanvraag kwam, wist ik het zeker. “Hier ga ik meer mee doen!”.  Al snel volgden vele aanvragen voor bruidsreportages en familiefoto’s en kon ik mij inschrijven als ondernemer.

Wat was het onderwerp van je eerste foto’s?

Mijn allerliefste pony destijds genaamd Lizzie. Ik maakte vooral veel foto’s van haar mooie hoofd en sierlijke bewegingen.

Welke opleiding heb je gedaan?
Sociaal Pedagogisch Hulpverlening. 

Wat was tijdens je studie je favoriete onderwerp?
Ik heb mijn fotografie vaardigheden door middel van workshops en diverse opleidingsdagen aangeleerd. Veel heb ik mijzelf aangeleerd en ik probeer mijzelf nog ieder jaar door scholing te verbeteren. Mijn laatst gevolgde workshop was een workshop over Flitslicht en het meten van licht. Deze workshop werd gegeven door Brendan de Clercq. Flitslicht is mijn favoriete onderwerp van het fotograferen. Je kunt het licht helemaal naar wens en smaak aanpassen. Het leuke is dat je dan in de studio een foto totaal anders kan belichten en een hele wisselende fotoshoot kunt afleveren.

Wat maakt fotografie zo uitdagend?
Fotostijlen veranderen constant en je kan altijd doorleren en doorgroeien. Verschillende lichtsituaties maken ons beroep ook altijd interessant. Je bekijkt echt iedere fotoshoot wat op dat moment het mooiste plekje met de mooiste lichtinval is.

Hoe zou je je werk beschrijven?
Spontaan, ongedwongen en kleurrijk

Met de komst van digitale fotografie is het vak erg populair op dit moment. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Het is in deze tijd nog meer een uitdaging om boven het gemiddelde uit te blijven stijgen. Het geven van goede service, leuk klantcontact en een mooi fotoproduct geeft veel voldoening!

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt op een school?

Op een van mijn eerste scholen voor Sgoolfotografie, mocht ik mijn studio opbouwen in het handenarbeid lokaal. Die dag had ik twee kinderen uit groep 8 die de kindjes voor mij uit de klassen haalden. Zij namen hun taak zeer serieus. Tijdens het foto moment stonden deze twee kinderen achter mij met allerlei handenarbeid materialen gek te doen. De kinderen die op de foto gingen vonden dit ontzettend grappig en dit leverde hele mooie foto’s op!

Wat vind jij? Schoolfoto’s afdrukken of liever digitaal?

Als ik door mijn fotoalbums blader die mijn moeder heeft gemaakt dan ben ik blij dat ze ieder jaar de afdrukken heeft gekocht. Het is zo onwijs leuk om te zien hoe ik per jaar zo ben veranderd. Dit geldt ook voor onze klas, de juffen en de meesters. Het is super om dit in een album terug te zien.

Hoe ga je om met kinderen die absoluut niet op de foto willen?
Ik betrek ze in het proces. Ze mogen meekijken en mij meehelpen met mijn tweede camera, zodat ze goed kunnen zien dat er niets spannends aan is. Als het ze teveel wordt, dan laat ik het kind later op de dag met zijn favoriete vriend of vriendinnetje langskomen en probeer ik het opnieuw.

Welke plek op aarde zou jij graag willen fotograferen?
Toen ik in maart 2020 een bruidspaar in Schotland mocht fotograferen wist ik het zeker. Dit smaakt naar meer! 
Ik zou heel graag met een bruidspaar naar IJsland willen reizen, om daar hun bruiloftsreportage te maken tussen de prachtige lichtblauwe meren en zwarte rotsen.

Wat is volgens jou de perfecte compositie?
Ik denk zelf dat de perfecte compositie niet bestaat. Het blijft erg persoonlijk. We maken als fotografen kunst. Kunst is voor iedereen anders te interpreteren. Daarmee zal het voor de ene persoon de perfecte compositie zijn als het kind rechts in beeld staat en wegkijkt naar de lege ruimte links. De ander wil het liefste het kind gewoon in het midden van de foto hebben. Wanneer je als kijker wordt aangetrokken tot het mooiste deel van de foto, is mijn missie geslaagd.

Waarom zijn deze foto’s die jij hebt gekozen jouw favoriete beelden?
Deze foto’s brengen het sprankelende van het kind naar voren. Ik herinner mij nog het moment van maken en denk daar met veel plezier aan terug.

Met welke bekende fotograaf zou jij wel eens willen werken?

Ik zou dolgraag een keer met Lara Jade willen samenwerken in haar fotostudio. Zij maakt van modellen echt de meest mooie studioportretten. Ze fotografeert voor diverse modebladen en modeontwerpers. Zelf heb ik die ambitie niet, maar ik zou dolgraag meer tijd willen vrij maken om vrij werk te maken van modellen.

Heb jij tips voor collega’s?
Geef alles tijdens een shoot. Dan krijg je zoveel terug van die lieve kindertjes!

Wat doe je naast Sgoolfotografie?
Ik heb een eigen fotostudio waar ik Newborn, bollebuik, kinder, familie, boudoir en dierenfoto’s maak. Daarnaast ben ik visagiste en mag ik met veel bruidsparen hun speciale daq meebeleven en hen blij maken met een mooie reportage.

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?
Ik hoop dat ik dan een vast gezicht ben op mijn scholen en de kinderen mij herkennen als het de Schoolfotografie dag is! 
Daarnaast hoop ik met mijn gezin een prachtige toekomst in de fotografie op te bouwen in het mooie Friesland.