schoolfotograaf Cisca

Interview Cisca Pichel

Wie ben je, waar woon je, waar hou je van? 

Ik ben Cisca, geboren in Groningen en na wat omzwervingen alweer een tijd woonachtig in Heerenveen. Ik hou (natuurlijk) van fotograferen, van tekenen en schilderen maar ook van lekker eten en het ontdekken van nieuwe plekken.

Je bent een echte ondernemer. Wat vind je er leuk aan? 

Het leuke aan ondernemen is dat je zelf bepaalt welke kant het op kan en moet gaan. Eigen baas zijn heeft voor- en nadelen maar de vrijheid ervan vind ik heel fijn.

Wanneer is jouw passie voor fotografie begonnen? 

Mijn vader fotografeerde vroeger veel en ontwikkelde zijn foto’s in de tot DOKA omgebouwde badkamer. Dat vond ik toen al heel interessant. Op mijn 13e kreeg ik van hem mijn eerste spiegelreflex camera. Op school kon ik toen een blok fotografie volgen en daar is het zaadje gepland. Ik ben altijd blijven fotograferen maar toen ik in 2013 begon aan de Fotoacademie is het echt uitgegroeid tot mijn passie.

Wat is je grootste uitdaging in fotografie? 

Stoppen met foto’s maken! Als ik eenmaal begin met fotograferen is er geen houden meer aan. Nu maak ik daarover afspraken met mezelf en dat gaat best goed…

Wat is voor jou een geslaagde foto? 

Ik weet dat een foto voor mij geslaagd is als ik er de hele tijd naar wil kijken, alsof je er verliefd op bent.

Hoe heb je jezelf tot nu toe ontwikkeld? 

Ik heb heel veel geleerd op de Fotoacademie. Daarna heb ik me ontwikkeld door veel foto’s te maken, foto’s te kijken, me aan te sluiten bij andere mensen die met fotografie bezig zijn en af en toe een workshop of lezing volgen. Ik heb me nog niet zo lang geleden aangesloten bij Sgoolfotografie en nu alweer zoveel nieuwe dingen geleerd van mijn collega-fotografes. 

schoolfotografie portfolio
schoolfotografie portfolio

Wat was de spannendste opdracht die je ooit hebt gedaan? 

De spannendste opdracht was denk ik de allereerste bruiloft ooit. Omdat je het goed wilt doen en weet dat het maar 1x kan.

Welke BN’er zou je graag willen fotograferen en waarom? 

In het laatste seizoen van Expeditie Robinson zag ik tv-kok London Loy. Zoals hij er daar uitzag, lekker ruig en mooie kop met wilde haren, zou ik hem graag eens willen fotograferen.

Gaat fotografie nooit vervelen? 

Nee, het gaat nooit vervelen. Er valt nog zoveel te leren. Daarnaast biedt de fotografie mij de kans om veel verschillende mensen te ontmoeten en hun verhaal te horen. Elk mens heeft zijn eigen verhaal. Ik ben in mijn element als ik die verhalen mag horen en daarbij een mooi portret of serie mag/kan maken. De mens zoals hij of zij is.

Wat is het leukste, grappigste of meest vertederende dat je op een school hebt meegemaakt? 

Ik vind het grappig dat kinderen hun eigen plan trekken. Geen zin om op de foto te gaan, dan ga je gewoon niet lachen of hou je de hele tijd je handen voor je gezicht… Natuurlijk probeer je als fotograaf er een mooi portret uit te slepen maar als het niet lukt dan is het ook zoals het is.

Wat ik heel lief vond is dat er laatst een jongetje was dat de hele tijd heel dichtbij kwam staan en alles goed in zich opnam omdat hij fotograferen ook zo leuk vond. Superlief. 

 
Welke waardevolle les heb je geleerd? 

Dat je dicht bij jezelf moet blijven en je niet gek moet laten maken door hoe en wat mensen om je heen doen. Iedereen doet het anders, en alles is goed!

 

schoolfotografie portfolio