Sjoukje Wester – interview

Mijn naam is Sjoukje Wester, ik woon met mijn man en drie kinderen in Gorredijk, houd van creatief bezig zijn, kan genieten van een lekker bakje koffie, een wandeling of bootje varen over de Friese wateren, heerlijk met ons gezin zijn. Mijn hobby’s zijn tekenen, lezen en natuurlijk fotograferen, al heb ik van dat laatste mijn werk kunnen maken.

Heb je ook een opleiding in de fotografie?
Jazeker, al in 2015 behaalde ik mijn diploma als zelfstandig werkend fotograaf aan de ROC Friese Poort in Drachten en in begin 2024 starte ik mijn eigen bedrijf Gewoan Fotografy, waar je terecht kunt voor diverse soorten fotografie.

Wat fotografeer je dan zo al?
Eigenlijk van alles maar voor het grootste deel houd ik mij bezig woningen te fotograferen voor de verkoop, deze beelden worden dan op sites van de makelaar gebruikt of komen op Funda te staan. Naast deze woning fotografie, houd ik mij sinds een tijd ook bezig met het fotograferen van mensen zoals, newborn fotografie, zwangerschaps shoots, portretten en natuurlijk schoolfotografie.

Waarom schoolfotografie?
Omdat een kind nog lekker puur is, de lach van een kind laat mij ook genieten van het werk wat ik doe, al die gelukkige koppies en de meest leuke en gekke uitspraken, maken het al snel een geslaagde dag. Ook vind ik het juist uitdagend een kind dat niet graag op de foto gaat zich zo comfortabel te laten voelen dat ze toch bereid zijn voor de camera te verschijnen.

En waarom dan kiezen voor Sgoolfotografie?
Omdat Sgoolfotografie niet een standaard schoolfoto levert, dit zijn eigenlijk gewoon mini shoots, met achtergronden en beelden zo uit een studio, het zijn kleine portret shoots en het voelt ongedwongen en meer comfortabel voor het kind. Wat ook zeker een plus is, dat je, je gelijk in een gezellig team bevind en je van alles van elkaar kunt leren.

Vind je schoolfotografie belangrijk?
Jazeker, het geeft een leuk jaarlijks terug kerend beeld van de groei van je kind. Het roept ook herinneringen op. Vaak doen we te weinig met onze foto’s en laten we ze maar wat op de telefoon staan. Zelf print ik regelmatig foto’s, gewoon omdat je er dan eens naar kunt kijken, ik heb ook een foto collage in huis met allemaal foto’s die ik eens in de zoveel tijd verander. Alle oude foto’s uit de collage bewaar ik natuurlijk ook en zo kun je het allemaal nog eens doorkijken.

Zijn er nog dingen die je zou willen doen als fotografe?
Er zijn natuurlijk allemaal soorten fotografie en er zijn zeker dingen die mij nog eens interessant lijken te fotograferen, zo heb ik zelf drie kinderen en ik weet dus hoe speciaal de geboorte van een kind is, wellicht wil ik in de toekomst nog eens als geboorte fotograaf aan de slag. Dat je dan één van de meest speciale momenten uit mensen hun leven mag vastleggen, lijkt mij goud.

Heb je nog een bepaald doel voor ogen wat betreft je werk als fotografe?
Eigenlijk niet, ik wil vooral genieten van de dingen die ik doe en creatief bezig zijn, zoveel mogelijk leren, want in de fotografie zijn de mogelijkheden eindeloos, zowel het maken van de beelden, de genre’s fotografie en ook in het nabewerken van de foto’s. En als ik dit kan blijven doen ben ik helemaal in mijn element. 

Interesse in een samenwerking

met Sjoukje?

Laat hier je e-mailadres achter en we sturen je zo snel mogelijk meer informatie over het werk van Sjoukje toe.