Karin Verhoog – interview

Schoolfotograaf Karin Verhoog is 44 jaar oud en is getrouwd met Fred. Ze wonen samen met hun jongens Mick & Joe en kat Cato in Waalre. Karin is al meer dan twaalf jaar professioneel allround-fotograaf.

Wat was het onderwerp van je eerste foto’s?
Kinderen! En na ruim 12 jaar zijn kinderen nog steeds mijn favoriete onderwerp. Het is de basis van wat ik doe. Los van mijn sgoolfotografie heb ik bij meer dan de helft van mijn fotosessies kinderen voor mijn lens. Van hele kleintjes tot tieners, echt je kan me niet blijer maken. 

Welke opleiding heb je gedaan?
Ik heb de basisopleiding van de Fotovakschool afgerond, maar al het andere heb ik me zelf eigen gemaakt. En als ik ergens tegenaan liep dan boekte ik een workshop. Zo heb ik niet alleen veel geleerd, maar ook heel veel andere fotografen leren kennen. Zo waardevol!

Wat maakt fotografie zo uitdagend?
De techniek van het fotograferen is na al die jaren echt gesneden koek. Maar de mensen voor mijn camera maak het zo uitdagend. Iedereen is anders en de meeste mensen houden er niet van om op de foto te gaan. Ik vind het fantastisch om hen het tegendeel te bewijzen. Om te laten zien dat het wél leuk is. En om hen vervolgens te verrassen met foto’s waar de liefde en het plezier vanaf spatten.

 

Hoe zou je je werk beschrijven?
Ik heb echt de allerleukste baan ter wereld. Werk voelt heel vaak niet als werk. Als ik met kinderen mag spelen bij het maken van de sgoolfoto’s of als ik met een heerlijk gezin door het bos loop. Soms moet ik mezelf dan even knijpen, dat ik dit werk mag doen. Dat is toch fantastisch.

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt op een school?
Dat ik weken nadat ik een gezin had gefotografeerd hen tegenkwam op school en dat de middelste van het gezin heel hard begon te roepen en te zwaaien. Hij kwam zelfs op me aflopen om me een hele dikke knuffel te geven. Ik vind het fantastisch dat kinderen echt genieten tijdens mijn fotosessies en dat ze dat gevoel nog weken vasthouden. 

Wat vind jij? Schoolfoto’s afdrukken of liever digitaal?
Dat is wel een hele persoonlijke vraag. Want de ene ouder maakt ieder jaar fotoboeken en dan zijn de digitale bestanden perfect. En de andere ouder (zoals ik) heeft een bak met memorabele spullen van hun kroost vol met gedenkwaardige momenten, zoals rapporten, foto’s, tekeningen, etc. 

Waar droomde je als kind van?
Ik wilde dolgraag kleuterjuf worden! Maar dat is er nooit van gekomen. Na een keer mee te zijn geweest naar de kinderboerderij met mijn zoon (toen nog 4 jaar oud) en zijn klas was ik voorgoed genezen. Ik heb een heel diep respect voor alle leraren. Ik doe ze het niet na. 

Wat is volgens jou de perfecte compositie?
Ik fotografeer heel graag van dichtbij én van bovenaf. Van dichtbij zie je lekker veel van het karakter van een kind. En van bovenaf gaan de ogen zo mooi open, de vrolijke, boevige blik die ze dan uitstralen vind ik rond fantastisch.

Wat doe je naast Sgoolfotografie?
Ik ben al ruim 12 jaar fotograaf en ik fotografeer voornamelijk mensen in de ruimste zin van het woord. Kinderen, families, koppels, bruiloften, ernstig zieke mensen, ondernemers en af en toe ook een interieur. Sinds 2017 geef ik workshops aan andere fotografen hoe ze de mensen voor hun camera kunnen laten ontspannen. Hoe ze van een fotosessie een echte belevenis kunnen maken, zodat ze foto’s kunnen maken met échte emoties. 


Waar zie jij jezelf over 10 jaar?
Mijn grootste droom is mijn bedrijf uit te breiden met een personeelslid. Iemand die achter de schermen verwerkt waar ik niet aan toe kom. Iemand die mijn foto’s uitzoekt, bewerkt, afspraken maakt en alles rondom de workshops regelt. Zodat ik nog meer kan fotograferen en andere fotografen kan inspireren met mijn workshops.
Hopelijk resulteert dat er ook in dat ik wat meer vrije tijd krijg en dat ik wat vaker op reis kan met mijn man (en kinderen). Mocht dat over 10 jaar zo zijn, dan prijs ik me gelukkig!

Interesse in een samenwerking

met Karin?

Laat hier je e-mailadres achter en we sturen je zo snel mogelijk meer informatie over het werk van Karin toe.