Caitlin Sas Interview

Wie is Caitlin?
Een gepassioneerde portretfotograaf en moeder van 3 jonge kids. Ik woon samen met mijn partner, kindjes en 2 cavia’s in Beneden-Leeuwen in het mooie Land van Maas en Waal. Ik werk inmiddels al 11 jaar als freelance fotograaf voor bedrijven, magazines, particulieren en maak ook mijn eigen vrije werk fotoprojecten.


Waar word jij blij van?
Ik houd natuurlijk van mijn kindjes en mijn partner maar daarnaast van de natuur, wandelen, cavia’s, scouting, de onbevangen blik en fantasie van kinderen, chocolade (wie niet?), pannenkoeken, musicals, wasbare luiers en ik bak graag een cake of taart. Waarna ik deze met net zoveel plezier opeet (en soms deel). Oh, en niet te vergeten: ik heb een hekel aan kou. Ik kan er erg van genieten als de houtkachel brandt.

Wist je altijd al dat je fotograaf wilde worden?
Nee… ik wist niet eens dat je fotograaf kon worden. Op het voortgezet onderwijs twijfelde ik erg wat ik wilde worden, ‘als het maar niet de hele dag achter een bureau is’ zei ik toen. Juf of iets in de zorg, ik wist het echt niet. Tot dat een klasgenoot vertelde dat ze fotografie ging studeren, toen wist ik het! Overigens geef ik wel zo nu en dan gastlessen wat ik erg leuk vind dus toch ook een klein beetje juf.

Hoezo laat je mensen ANDERS KIJKEN?
Fotografie is voor mij een medium om dichterbij mensen te komen. Ik voel mij aangetrokken tot gezichten. Met uitstek bijzondere gezichten. In mijn vrij werk fotoprojecten breng ik alledaagse dingen aan het licht welke ik belangrijk vind en meer positieve aandacht verdienen.

Zo bundel ik mensen met dezelfde uiterlijke kenmerken en maak ik van iets ‘anders’ iets ‘gezamenlijks’ iets bijzonder moois! Zoals de serie en het fotoboek ANDERS KIJKEN over albinisme en de serie ‘De 8ste schoonheid’ over flaporen. Deze serie is overigens erg persoonlijk omdat ik geboren ben met een stel van deze prachtige oren. Met mijn vrije werk projecten wil ik de samenleving ANDERS laten KIJKEN en dit doe ik door de schoonheid van de imperfectie te laten zien.

 

sgoolfoto
sgoolfoto

Hoe heb je jezelf ontwikkeld tot nu toe?
Na de mbo opleiding AVproductie wist ik zeker dat ik fotografie wilde studeren dus heb ik toelating gedaan voor de Kunstacademie. Het liefste wilde ik naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag omdat ze daar niet alleen een documentaire maar ook een toegepaste fotografie opleiding hebben. Ik heb toelatingsexamen gedaan, wat ontzettend spannend was, maar ik werd toegelaten! Zo gezegd zo gedaan.

Ik, uit het toch wel kleine (boeren) dorp, verhuisde naar de stad. Deze studie was loodzwaar, niet alleen op fotografisch vlak, maar juist ook op persoonlijk vlak. Het doel is dat je tijdens deze opleiding jezelf goed leert kennen en dan ook door middel van jouw fotografie jezelf leert te onderscheiden. Hier heb ik dan ook pas echt mijn fascinatie voor de schoonheid van de imperfectie ontdekt en ontwikkeld. In 2014 ben ik hier afgestudeerd en weer lekker terug verhuisd naar het kleine dorp om daar te gaan samenwonen en te starten met mijn freelance werk.

Wat vind jij een echt mooi portret?
Ik vind het prachtig wanneer de kleur achtergrond en de kleding in dezelfde kleurtoon zijn. Bijvoorbeeld een blauwe achtergrond met spijker kleding ervoor. Zo gaat namelijk de aandacht van de kijker direct naar de huid en het gezicht. De houding van de geportretteerde laat vaak al veel zien, vol zelfvertrouwen of juist nog onzeker. Beide vind ik erg mooi. En natuurlijk een strakke maar stralende blik in de camera, prachtig.

Als je iemand of iets mag fotograferen, wie/wat kies jij?
Dan kies ik altijd voor IEMAND. Ik fotografeer eigenlijk nooit bloemen, landschappen of producten. Hier moet je echt iemand anders voor vragen! Ook privé fotografeer ik graag mensen en nog het liefst kinderen, bijvoorbeeld op vakantie, maar ik maak echt nooit een foto van het uitzicht of die mooie zonsondergang.

sgoolfoto

Waaraan herken je een goede schoolfoto?
Hier kan ik natuurlijk erg veel punten opnoemen. Mooi licht, kleur, houding, goed contrast maar dat de foto technisch oké is is natuurlijk belangrijk. Maar wat ik wellicht nog belangrijker vind is dat het kind er ontspannen en als zichzelf opstaat. Daarom vind ik het ook echt een aanwinst dat wij bij Sgoolfotografie per kind meerdere portretten maken en dat ouders hier zelf hun keuze in kunnen maken.

Hoe ben je bij Sgoolfotografie.nl terecht gekomen?
Eigenlijk volledig per toeval omdat ik de Sgoolfoto’s van mijn zoontje ging bestellen. Mijn passie lag al bij portret en kinderfotografie en had toen zelf al eens een school gefotografeerd. Het fotograferen vond ik echt geweldig maar alles wat erna kwam: het bestellen, afdrukken en al het regelwerk was echt te veel werk dus daarna heb ik nooit meer een school gefotografeerd. Toen ik de foto’s van sgoolfototgrafie bekeek en dus zelf een bestelling plaatste, wat zo gemakkelijk ging, wist ik dat ik contact moest opnemen om dit te bespreken. En na dit eerste gesprek met Ilona was ik helemaal verkocht 😉

Interesse in een samenwerking

met Caitlin?

Laat hier je e-mailadres achter en we sturen je zo snel mogelijk meer informatie over het werk van Caitlin toe.