foto_anne_klein

Anne Smolenaars Interview

Wie is schoolfotograaf Anne Smolenaars?
Ik woon in het mooie buitengebied in Asten. Naast fotografie, sport ik ook graag. Wielrennen, kickboksen en regelmatig ben ik in de sportschool te vinden. Ik ga er ook graag eens op uit met vriendinnen, lekker shoppen of een drankje doen. Maar daarnaast vind ik het ook heerlijk thuis. Lekker op de bank een filmpje kijken of genieten in de tuin.

Wat is er zo leuk aan je vak?
Het leukste aan mijn vak vind ik de veelzijdigheid. Geen dag is hetzelfde en elke klant of opdracht is anders.
Ik vind het heel mooi dat je mensen een herinnering kan geven. Ook al vervaagt een herinnering door de tijd, dankzij een foto kun je weer even helemaal terug worden gehaald naar het moment. Daarnaast houd ik ook wel van conceptfotografie. Iets maken voor een bepaald merk, bedrijf of persoon en dit helemaal laten aansluiten bij hun visie.

Je bent zelfstandig ondernemer, bevalt dat?
Ik vind het heerlijk om zelf de tijd te kunnen indelen en te kunnen bepalen welke opdrachten ik wel of niet aanneem. Daarnaast is het ook leuk dat je kunt werken naar jouw eigen visie en ideeën.

Maak je ook foto’s met je telefoon?

Jazeker maak ik foto’s met mijn telefoon. Want de beste camera is de camera die je bij je hebt. En soms is dat enkel mijn telefoon, maar ook hiermee kun je hele toffe foto’s maken. Ik geef ook zelfs workshops voor smartphonefotografie.

Maak je dan standaard kiekjes of kijk je altijd met het oog van een fotograaf?
Ik zou bijna antwoorden dat ik ook wel eens standaard kiekjes maak, maar ik besef me dat dat niet klopt. Want bij de simpelste dingen die ik fotografeer, let ik altijd op het licht, de uitsnede, lijnenspel enz. Dus ik kijk toch eigenlijk altijd wel met het oog van een fotograaf.

schoolfoto
schoolfoto

Van wie heb je het meeste geleerd?
Ik heb een deeltijd opleiding gedaan op de Fotovakschool en dat was heel leerzaam. Maar ik denk eigenlijk dat ik het meeste heb geleerd van mezelf, door gewoon te doen. Al doende leert men.

Waarom is schoolfotografie belangrijk?
Het is mooi om ieder jaar de groei en de verandering van een kind te zien. Ik vind het persoonlijk mooi dat dit ieder jaar wordt vastgelegd in een schoolfoto. Zowel voor de ouders als voor het kind. Ook erg leuk om dit later nog eens terug te zien.

Wat zit er in je cameratas?
Mijn Nikon D750, Nikonlens 24-70mm en 105mm en mijn flitser.
Maar als ik echt voor schoolfotografie wegga, dan is de tas wat uitgebreider. Laten we zeggen koffers…

Hoe promoot jij jezelf?
Vooral via social media, Instagram en Facebook zijn de beste promotiemiddelen.

Wat maakt je echt blij?
Als ik kan genieten van de kleine dingen in het leven. Of als ik hele toffe complimentjes krijg na een fotoshoot. Zo stuurde laatst een ouder na de gezinsshoot nog een app als bedankje, met complimenten hoe ik met de kinderen omging tijdens de fotoshoot. Of wanneer ik een hele onzekere vrouw voor mijn lens heb, die niet graag op de foto gaat en niet graag naar zichzelf kijkt. Maar dat ze dan na de shoot laat weten dat ik de onzekerheid weghaalde tijdens de shoot en ze heel blij is met de foto’s en heel dankbaar is voor hoe ik haar in beeld heb gebracht.

 

schoolfoto
schoolfoto

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt?
Blijf jezelf. Je moet niet gaan proberen iedereen na te maken of na te doen. Maak foto’s zoals je dat zelf mooi vindt en er achter staat. Ook een goed advies was: zeg nee tegen dingen die je eigenlijk minder leuk vindt of niet bij je passen.

Waar ben je het meest trots op?
De groei die ik in 4 jaar heb doorgemaakt als fotograaf. Als ik de foto’s van het begin vergelijk met nu, dan is dat echt een wereld van verschil. En er zit maar 4 jaar tussen.

Wat wil je absoluut nog bereiken?
Naast dat ik Sgoolfotografie doe en kinderen/gezinnen fotografeer, werk ik soms ook met modellen. Het lijkt mij heel gaaf om een keer een grote productie te mogen doen voor een bekend merk. Chanel ofzo. 😉

Interesse in een samenwerking

met Anne?

Laat hier je e-mailadres achter en we sturen je zo snel mogelijk meer informatie over het werk van Anne toe.