Stephanie Hoogland is 26 jaar en woont samen met Rick in Westbroek, Utrecht.

Wat was je eerste ervaring met fotografie?
Na de middelbare school raakte ik geïnteresseerd in fotografie. Hierdoor heb ik gekozen voor een fotografie-opleiding. Deze 4-jarige studie heb ik ‘ flitsend’  afgerond aan ROC A12 in Ede.

Hoe ben je bij Sgoolfotografie terechtgekomen?
Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen bij Ilona Hartensveld Fotografie. Hier heb ik Ilona ontmoet. Wij hadden gelijk een leuke klik en konden goed samenwerken. Daarom ben ik na mijn opleiding bij Ilona Hartensveld Fotografie aan de slag gegaan. In die tijd ben ik veel met Ilona naar scholen meegegaan. Ik vond dit superleuk en op die manier ben ik franchisenemer van Sgoolfotografie geworden. Ook hebben we van FamilieFotografie een VOF gemaakt. Ik ben mede-eigenaar (zie onze website: www.familiefotografie.nl).

Hoe heb je jezelf tot nu toe ontwikkeld?
Op de opleiding heb ik de basis en alle technieken van fotografie geleerd. Echter ontwikkel je je pas echt goed in de praktijk. Mijn eerste praktijkervaring was bij Ilona. Ik heb toen voor het eerst klanten in de studio gefotografeerd en ik ging als second-shooter mee naar bruiloften. Ik was toen blij met mijn foto's maar als ik ze nu weer bekijk zie ik hoeveel ik mij ontwikkeld heb.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?
Elke dag is anders. Vroeg in de ochtend of laat in de avond,  als fotograaf moet je flexibel zijn. Sommige weken werk ik 30 uur en andere weken weer 60 uur. Overdag ben ik veel aan het fotograferen maar in het bewerken van de foto’s gaat ook veel uren zitten. Helaas gaat er ook veel tijd zitten in de e-mail, administratie en af en toe social media.

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt?
Een goed advies dat ik ooit kreeg was om vanuit een laag perspectief te fotograferen. Dit maakt elke foto een stuk dynamischer.

Waarin ben je gespecialiseerd?
Ik ben een allround fotograaf maar mensen fotograferen vind ik het leukste en doe ik dan ook het meest. Naast familiefotografie, schoolfotografie en bruiloften verzorg ik ook de fotografie voor een aantal modebedrijven. Dit zijn met name productfoto’s voor verkoopdoeleinden. Helaas kletsen de producten niet terug.

Je bent zelfstandig ondernemer, bevalt dat?
Ja! De flexibiliteit die je als ondernemer hebt vind ik super. Je hebt geen baas die je achter de broek aanzit. Je bent zelf verantwoordelijk voor alle activiteiten die je doet. Af en toe is het echt knallen maar daar staat tegenover dat je zelf kan bepalen wanneer je een pauze neemt om even te ontspannen. Daarnaast kan ik ook zo al mijn creativiteit kwijt en mij volop focussen op de dingen die ik echt leuk vind.

Welke plek op aarde zou jij graag willen fotograferen?
Vorig jaar ben ik naar de Dominicaanse Republiek geweest en ik ben net terug uit Californië, VS. Daar kun je fantastische foto’s maken!  Het lijkt mij ook ontzettend leuk om foto's te maken in Zuid-Afrika. Dat wordt onze volgende bestemming.

Wat is volgens jou de perfecte compositie?
De leukste foto’s zijn spontane foto’s.

Over 10 jaar zie ik mijzelf…
Als een succesvolle fotograaf die een goede balans heeft tussen het gezin, thuis en haar bedrijven. In mijn regio wil ik bekend staan om mijn prachtige foto's. Een fotograaf waar mensen graag voor in de rij staan!