Mel Sikkema, moeder van Tristan (10) en Emilia (8) heeft een relatie met Bas. Mel heeft de Amerikaanse nationaliteit. Ze komt oorspronkelijk uit Miami, Florida. Inmiddels woont ze al achttien jaar met veel plezier in Nederland en bestaat haar bedrijf nu meer dan 10 jaar. Ze werkt voornamelijk in de regio Midden-Nederland. Het meest indrukwekkende aan haar werk vindt ze de bruiloften die ze heeft gefotografeerd in Kaapstad, Sicilië en Amerika.

 

Waarom heb je voor het vak fotografie gekozen?
Toen mijn moeder overleden was ging ik haar huis in Miami opruimen. Ik vond toen een doos met oude foto’s. Alle andere spullen vond ik opeens veel minder waardevol. Vooral de foto’s van haarzelf zijn zo dierbaar voor mij. Toen besefte ik dat ik fotograaf wilde worden. Zulke belangrijke foto’s wil ik ook voor andere mensen maken. Ik heb geen spijt van mijn keuze. Zeker nu ik weet dat de foto’s die ik toen vond sindsdien nog belangrijker voor mij zijn geworden.

Welke opleiding heb je gevolgd? Vertel eens wat over deze periode.
Mijn vakopleiding heb ik gevolgd bij Stichting Statief in Utrecht. Op deze avondopleiding heb ik veel geleerd over het gebruik van het juiste materiaal en goede verlichting. Ook was er veel aandacht voor composities, lichtval en inspirerende foto’s van collega’s. Ik was in deze periode zwanger van Emilia en dat maakte het best zwaar. Ik ben erg trots dat ik naast mijn diploma ook een prachtige dochter heb gekregen. Verder houd ik mijn vakkennis op peil met cursussen, workshops, congressen en doe ik soms mee met fotografiewedstrijden. Een paar jaar geleden ben ik genomineerd voor de prestigieuze ‘Bruids Foto Award’ in de categorie “Bruiloften en Emotie”.

Welke fotograaf heeft jou het meeste beïnvloed
Het meest geïnspireerd word ik door fotografen die gebruik maken van natuurlijk aanwezig licht en daarmee beelden creëren die lijken op een schilderij. Mijn aandacht gaat vooral uit naar de kunst van ‘solid-layered compositions’ met menselijke elementen. Ik mis nooit de jaarlijkse World Press Photo tentoonstelling omdat de documentairefotografen in mijn optiek hier ware meesters in zijn.