Bibi is 34 jaar, getrouwd met Jeroen en moeder van Levi (4) en Faye (2). Ze is dol op handwerken, puzzelen, duiken, zwemmen en lezen. Ze maakt graag lange tochten door de duinen, het liefst met haar fotocamera.

Je was niet altijd professioneel fotograaf. Waarom ben je van carrière gewisseld?
Na mijn middelbare school ben ik rechten gaan studeren en vervolgens de advocatuur in gegaan. Uiteindelijk gingen de negatieve ruzies die je moet oplossen mij tegenstaan.  Het is een wereld van targets en uren schrijven. Ik wilde iets leukers gaan doen en was al jaren bezig als hobbyfotograaf. Iedereen was altijd te spreken over mijn foto’s en in overleg met mijn man heb ik de stap gezet naar professioneel fotograaf. Ik betreur dit geen moment.

Hoe kijk jij tegen schoolfotografie aan?
De ouderwetse schoolfoto’s vind ik een registratie van hoe het kind eruit ziet en meer iets van een tijd waarin weinig mensen beschikken over een professionele camera. Die registratie doen mensen nu met hun telefoon of goedkopere spiegelreflex. Daarom denk ik dat schoolfoto’s iets bijzonders moet toevoegen.

Hoe ben je bij Sgoolfotografie terecht gekomen?
Ik voorzag dat de fotografie geen probleem ging opleveren. De backoffice en handling van de orders leken mij erg lastig. Ik had geen idee hoe ik dat ging aanpakken. Ik zocht naar een schoolfotograaf waar ik een paar dagen zou kunnen meelopen. Ik stuurde een mail over mijn ideeën naar Sgoolfotografie.nl en kreeg als antwoord dat ik ook als franchiser zou kunnen starten. Dit was precies wat ik eigenlijk zocht.

Werk je op dit moment aan een bijzonder project?
Ik ben met een journalist bezig om een boek te maken over asielzoekers. Het staat op een laag pitje maar we gaan deze zomer op zoek naar mensen die de asielzoeker status hebben en zouden willen meewerken aan de interviews en fotosessies.

Als je iemand mag fotograferen, wie kies jij?
Het liefst fotografeer ik kinderen, dus dat komt mooi uit. Ik heb geen wens of droom in die richting.

Wanneer heb je ‘de’ foto te pakken?
Als ik in de ogen van het model echte pret zie en als ik er zelf lol in heb. Deze combinatie zorgt voor de mooiste foto’s.

Heb je een voorkeur voor een bepaald type camera en lens?
Ik gebruik een Nikon D3s, het liefst met de 70-200 f2,8 erop.

Waarom heb je voor dit type gekozen?
Toen ik een camera moest kiezen kreeg ik van een kennis het aanbod dat ik zijn telelens mocht hebben maar dan moest ik wel voor een Nikon kiezen. Ik zag weinig echt grote verschillen. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt en allerlei investeringen hebt gedaan stap je niet zo snel meer over. Je kent de camera en werkt op een bepaalde manier. Dat werkt het prettigste. Natuurlijk speelt het kostenplaatje van het alles opnieuw aanschaffen ook mee bij een overstap naar een ander merk.

Wat is voor jou het meest vertederende moment tijdens je werk?
Het mooiste dat ik heb meegemaakt was dat er na de fotografie een kleuter naar mij toekwam en mij een hele dikke knuffel gaf omdat ze het zo leuk had gevonden voor de camera.

Over 10 jaar zie ik mijzelf…
Ik heb nog geen idee. Ik vind zoveel leuk en ik wil zoveel dat ik het nu niet kan bedenken. In ieder geval hoop ik dat ik dan nog steeds zoveel plezier heb in wat ik doe. Of dit nu fotografie is of iets anders. In Nederland of aan de andere kant van wereld.